Trivimi Velliste: Konstantin Pätsi monumendi jaoks on asukoht ja 221 000 eurot olemas

Tänavu 20. veebruaril esines TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli kuulajatele loenguga Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste, kelle esinemise järel tunti muude küsimuste kõrval huvi ka Konstantin Pätsile monumendi püstitamise kohta.

Trivimi Velliste näitas Eesti Vabariigi 101. aastapäeval Estonia teatri tagust ala, kus lähemas tulevikus peaks avatama monumentaalne mälestusmärk Konstantin Pätsile. Foto Urmas Saard
Trivimi Velliste näitas Eesti Vabariigi 101. aastapäeval Estonia teatri tagust ala, kus lähemas tulevikus peaks avatama monumentaalne mälestusmärk Konstantin Pätsile. Foto: Urmas Saard

[pullquote]nüüdseks on saadud üle ka väga raskest vaidlusest asukoha valiku osas[/pullquote]Pärnu Väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli meenutas, et ka nende inimesed on Pätsi muuseumi algatatud üldrahvaliku korjanduse heaks annetusi teinud. „Kas siis Konstantin Pätsile tuleb Tallinnasse mälestusmärk ja kuhu täpsemalt?” Velliste vastas küsimusele pikemalt: „Annetuste teel oleme kogunud 21 000 eurot. Urmas Reinsalu eestvedamisel on alanud aasta riigieelarves eraldatud Pätsi muuseumi kaudu mälestusmärgile 100 000 eurot. Teine 100 000 tuleb riigilt Tallinna linnavalitsuse kaudu. Meil on olemas 221 000 eurot, mis ületab tublisti Jaan Poska monumendile kulutatud raha.”

Velliste selgitas, et nüüdseks on saadud üle ka väga raskest vaidlusest asukoha valiku osas. „Mina tegin alguses ettepaneku, et mälestusmärgi kõige parem asukoht võinuks olla Toompea lossi kõrval asuvas aias. Seal on suured puud ja kena väike aed, mis olnuks nagu loodud koht Pätsi mälestusmärgile. Aga siis hakkas see õudne vaidlemine ja sõimlemine: see igavene Päts. Õnneks on Pätsi vastaseid palju vähem kui toetajaid, aga pidime nägema palju vaeva teise koha leidmiseks.”

Lõpuks tuli kokku üks komisjon, mille esimeheks sai Ignar Fjuk. Keegi komisjoni liikmetest tegi ettepaneku panna mälestusmärk Estonia teatri taha. „Vanasti nimetati seda paika Uueks turuks, kus ka Tammsaare sealt alati toitu ostmas käis. Turuhoonest on alles välja kaevatud vundament. Nüüd ehitatakse peale klaaspaviljon, mis varjab Viru hotelli ja tekib sisemine ruum. Enne oli seal suur mälestusmärk 1905. a sündmuste mälestuseks. Skulptuuril oli käsi püsti ja tallinlased kutsusid seda „taksopeatajaks”. Juba paar aastat tagasi nihutati „taksopeataja” Eesti Draamateatri külje alla.”

Praeguseks on Estonia tagune suur lage väljak kaetud graniitplaatidega ja valgustatud. „Trammid ja kogu liiklus läheb sealt mööda, igapäevaselt satub sinna väga palju inimesi. Koht on väärikas, isegi parem kui Toompea lossi kõrval.”

Velliste sõnul on algamas ettevalmistustööd selleks, et lähemal ajal kuulutada välja skulptorite vaheline ideekavandi võistlus, millega loodetakse saada võimalikult väärikas monument, sest seda on nii kaua kavandatud. Koostöö käib Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Kunstide Liidu ja Tallinna linnavalitsusega.

Urmas Saard