Briti „ühepäeva saatkond” külastas Pärnut

Täna viibis Suurbritannia Ühendatud Kuningriigi Suursaatkond Eestis nn “pop-up saatkonnana“ mõne tunni Pärnus Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna maja saalis, kus Briti suursaadik Theresa Bubbear võõrustas koos Tallinnas asuva saatkonna töötajatega Pärnumaa rahvast.

Briti suursaadik Theresa Bubbear ja Jaan Roosnurm Foto Urmas Saard
Briti suursaadik Theresa Bubbear ja Jaan Roosnurm. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Theresa Bubbear: „1918. a toetas Briti kuninglik merevägi eestlaseid Vabadussõjas ja nüüd oleme me taas teie kõrval.”[/pullquote]„Me täname teid nii selle päikesepaiste, kaunite puude ja looduse, kui ka kogu päeva toimunud väga toredate kohtumiste eest,” ütles suursaadik Theresa Bubbear. Vastates küsimusele, miks Briti saatkond Pärnut külastab, nimetas saadik kolme põhjust. Esiteks asub saatkond Eestis ja mitte ainult Tallinnas. Nii peab ka saatkond liikuma pealinnast kaugemates paikades. Teiseks: „Me töötame paljude inimestega Tallinnas ja teame, mida seal mõeldakse ning tahetakse. Aga me soovime kuulda sedagi, mida arvavad ja soovivad inimesed terves Eestis.” Kolmanda põhjusena nimetas Theresa Bubbear soovi tähistada Eesti ja Briti vahel toimivat 100 aasta pikkust sõprussuhet. „1918. a toetas Briti kuninglik merevägi eestlaseid Vabadussõjas ja nüüd oleme me taas teie kõrval.”

100 aastat tagasi jõudis Tallinna reidile Briti mereväe eskaader

Koos saatkonnaga olid Pärnus külas ka Briti ja Taani sõjaväelased, kes hetkel teenivad ühiselt eestlastega Tapal asuvas sõjaväelinnakus. Suursaadik palus ka nendega vestelda. Selgus, et britid ja taanlased olid külastanud Pärnumaa koole. Mõned õpilased Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist, Paikuse ja Sauga koolidest viibisid samuti saatkonna korraldatud kohtumisel.

Suursaadiku sõnavõtu järel ütles tervituse Pärnu linnapea Romek Kosenkranius. Tordi lõikamisel hoidsid kahekesi nuga Romek Kosenkranius ja Theresa Bubbear, kes kutsus külalisi brittide tava kohaselt piimaga teed jooma. Briti saatkonna pressiesindaja Julia Amor ütles, et kõik tordid on erinevate maakondade külastamiseks valmistanud saatkonna kokk Evelin Karro. Jagamisele läinud tort kaalus 15 kg. Igale külalisele kingitud kinkekotis oli lisaks tassile ja teistele Briti sümboolikaga meenetele voldik, mis annab teada täpse tordi retsepti.

Tavakodanikuna palus sõna ka Jaan Roosnurm. „Rõõm on teid tervitada Eesti Vabariigi sünnilinnas riigi sajandal juubeliaastal. Oleme tänulikud teie rahvale abi eest Vabadussõjas. Oleme tänulikud selle eest, et aitasite meil vabaneda nõukogude okupantidest 1991. aastal. Eesti rahvas hindab kõrgelt teie abi,” rääkis Roosnurm, kes andis suursaadikule tänukirja ja kinkis talle kahe motiiviga tassi. Tassi ühel küljel on sinimustvalged värvid ja teisel küljel Eesti esimese presidendi pilt.

Järgnevalt peatub Briti „pop-up saatkond” Võrus ja Valgas. Amori sõnul külastab tänavu 12. detsembril Tallinnat Briti sõjalaev. Sellega tähistatakse päeva, kui täpselt 100 aastat tagasi jõudis Tallinna reidile Briti mereväe eskaader.

Urmas Saard

Samal teemal:

Alison Beckett (keskel), Briti saatkonna asesaadik Foto Urmas Saard

 

 

 

Briti “pop-up saatkonnad” Eestis

Ester Haas Foto Urmas Saard

 

 

 

Alanud Briti päevad toovad inglise keele meile lähemale