Merike Teppan-Kolk: asume õigel teel

Käesoleval õppeaastal lõpetab 19. lend Karl Rammi nimelise Sindi muusikakooli, aga juba tänavu 20. oktoobril tähistab Tori valla ainus huvikool oma tegevuse 30. aastapäeva piduliku kontsert-aktuse ja banketiga.

Sindi muusikakooli juubelikontserdiks valmistuv ühisproov Foto Merike Teppan-Kolk
Sindi muusikakooli juubelikontserdiks valmistuv ühisproov. Foto: Merike Teppan-Kolk

[pullquote]Lõime kolm erineva raskusastmega õppekava[/pullquote]Muusikalist algharidust andev õppeasutus alustas Sindi linnas Pärnu muusikakooli filiaalina 1988. aastal ja 10 aastat hiljem jätkas iseseisvalt. Kool sai oma nime mehelt, kes edendas suuresti Sindi muusikaelu kujunemist. Muusikaõpetaja algatusel loodi mitmeid koore. Ramm asutas Sindis Eesti esimese poiste puhkpilliorkestri, aga kõige enam tuntakse teda ikkagi vast laulu „Õrn ööbik“ autorina.

„Tundub, et asume õigel teel,” naeratab Sindi muusikakooli kauane direktor Merike Teppan-Kolk. 30 aasta kestel on olnud 71 lõpetajat. Koolist väljalangevus on viimaste aastatega oluliselt vähenenud. „Peamiseks põhjuseks on tõenäoliselt see, et kohandasime oma kooli õppekavad lastele sobivamaks. Lõime kolm erineva raskusastmega õppekava, et iga laps leiaks endale sobiva koormuse ja raskusastmega pilliõppimise võimaluse. Lisaks kohendasime tundide pikkuseid ning mahtusid,” selgitab direktor.

[pullquote]Uue asjana katsetame järk-järgult mobiilset õpet[/pullquote]Tänavu õpib koolis 98 õpilast, kellest 62 muusikahuvilist elab Sindi linnas. Ülejäänud käivad peamiselt Torist ja Paikuselt, paar õpilast ka Pärnu linnast ja Sauga piirkonnast. Küsimusele, kas muusikahuviliste õpilaste arv kasvaks võimaluste korral jätkuvalt, vastab koolijuht jaatavalt. „Tundub küll. Viimaste aastate suur õpilasarvu tõus on selle kinnituseks. Uue asjana katsetame järk-järgult mobiilset õpet. See tähendab, et õpetaja sõidab meie suures vallas hoopis õpilaste juurde tundi andma. Juba teist õppeaastat toimuvad Toris ühe klassi solfedžo tunnid selliselt,” tutvustab Teppan-Kolk käsil olevaid uuendusi.

Praeguse seisuga õpivad lapsed klaverit, viiulit (nii klassikalist kui folkviiulit), akordionit, kannelt, erinevaid kitarre, flööti, plokkflööti, tšellot. „Õpitavatest pillidest on hetkel oluliselt populaarsem klaver ja kitarr,” ütleb direktor. Muusikakooli õpilastele on loodud ka laulustuudio. „Väga olulisel kohal asub meie koolis koosmäng. Lapsed mängivad väga erinevates koosmängu koosseisudes.”

Kas pille on piisaval hulgal? „Erinevaid puhkpille võiks rohkem olla. Praegu on nende populaarsus Eestis tervikuna kahjuks langustrendis. Kõneldes pillidest, kui inventarist, siis kooli kasvades vajame kindlasti pidevalt juurde ka uusi instrumente. Tänane olukord on siiski rahuldav. Suureks, suureks abiks ja meeldivaks üllatuseks on tõsiasi, et Tori vald leidis võimaluse kinkida muusikakoolile juubeliks meie ajaloo esimese suure kontsert-tiibklaveri,” on Teppan-Kolk ülevoolavalt õnnelik.

Praegu töötab koolis 14 õpetajat ja direktor: Kristi Rulli-Schvede, Pirgit Rea, Kait Kallau, Maria Podstavkina, Helle Salumäe, Mall Türk, Elo Kalda, Triin Viires, Andres Linnasmägi, Juri Potštar, Heli Sommer, Külli Vabrit, Annely Ojasaar, Regina Mänd, Merike Teppan-Kolk. „Esimese õpetajana alustas Helle Salumäe, kes töötab koolis tänaseni. Esimeseks erialaks oli koorilaul,” meenutab vestluskaaslane ja peab tähtsaks, et enamus õpetajatest on praktiseerivad muusikud. „Kes mängib Pärnu linnaorkestris, kes erinevates ansamblite koosseisudes jne.,” lisab direktor näidetena juurde.

Huvitav teada, kui paljud on kooli lõpetamise järel jätkanud muusikaõpinguid kõrgemal tasemel ja valinud muusika oma elukutseks? „Esimesest lennust läksid muusikat edasi õppima Egle (Kull) Veltmann ja Tiia (Toodu) Sirviö. Hiljem on seda teed läinud veel Virgo Vellend, Kaido Kask, Ivo Rosenberg, Hanna Kivila, Karl Kobin. Mitmed meie kooli lõpetajad on jätkanud õpinguid muusikalähedastel erialadel.”

« 20. oktoobril toimuv muusikakooli juubelikontsert on pidupäev, kus läheb lavale 30 õpilast ja 14 õpetajat »

Meeldiv teada, et kohalik valitsus tuleb mõistvalt kaasa taolise üsna kuluka ja elitaarse kunsti õpetamisega. „Tori vallavalitsus ja volikogu väärtustab muusikakooli kõrgelt. Ollakse toetav ja meie arengutest huvitatud. Selline suhtumine valla juhtide poolt on kogu muusikakooli kollektiivile väga motiveeriv,” tõdeb Teppan-Kolk, keda ennast näeb sagedasti viiulipoognaga musitseerimas.

Kool pole enam üksnes Sindi linna allasutus, vaid Pärnumaa suurima valla ainus muusikaline õppeasutus. „Majanduslikus osas on Tori vald rõõmustavalt osavõtlik ja palgafondi taha ei jää hetkel midagi. Ruumide ja õpitingimuste poolelt on aga arengulagi käes.”

[pullquote]Tori vald mõistab laienemise vajadust[/pullquote]Kas kool tunnetab pakilist vajadust majanduslike võimaluste ja ruumilahenduste suurendamise järele? „Vajadused on mõlemas osas olemas. Ka Tori vald mõistab laienemise vajadust. Vallavalitsuse oluliseks prioriteediks on muusikakooli õpetajate palkade järk-järguline tõstmine kuni üldhariduskooli õpetajate palkadega samale tasemele jõudmiseni. Samuti on uute ja kaasaegsete ruumide ehitus valla juhtidel plaanis. Ruumikitsikusele lahenduse leidmiseks tegi muusikakool ettepaneku laiendada Sindi Seltsimaja juurdeehitust. Seda võimalust kaalutaksegi vallamajas peamise võimalusena,” selgitab Teppan-Kolk.

Sindi muusikakool kingib nauditavaid muusikalisi hetkeid nii oma linnale, kui vallale. Viimastel aastatel on kujunenud traditsioonilisteks kontsertideks jõulu- ja kevadkontserdid. Oluliseks tavaks on suvine koosmängu laager, mis juba teist aastat järjest lõppes Sindis pargikontserdiga. Lisaks osalevad õpilased pidevalt erinevatel pilli ja laulukonkurssidel. „Kaasa teeme ka traditsioonilistel linna ja gümnaasiumi kontsertidel. Mahukam ettevõtmine oli veebruaris toimunud muusikakooli kontsert „Ma armastan Eestit”,” esitleb direktor. Folkfestivalidest pole seni osa võetud. Küll aga osaleb kool juba aastaid üleriigilisel pärimusmuusika võistumängimisel Viljandis, instrumentideks viiulid ja kandled.

Kui tutvustaks mõne lausega ka järgmise nädala laupäeval 30. juubelit tähistavat kontserti, mis tuleb kuulajatele täiesti tasuta kätte. „20. oktoobril toimuv muusikakooli juubelikontsert on pidupäev, kus läheb lavale 30 õpilast ja 14 õpetajat. Kava täidavad peamiselt erinevate ansamblite koosseisud, kuuleb nii laulu kui pillimängu. Stiililiselt pakume kuulajale muusikat labajalast kuni klassikani, varuks mõned üllatused.”

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi muusikakooli viiuldajad Kirikupargi kontserdil Foto Urmas Saard

 

 

 

Nelja klaveriga Sindi Kirikupargis

Sindi muusikakooli kingitus saja-aastasele Eesti Vabariigile Foto Urmas Saard

 

 

 

Merike Teppan-Kolk: märkame, mõistame ja innustame positiivselt üksteist

Sindi muusikakooli talvelaager Jõulumäel Foto Merike Teppan-Kolk (3)

 

 

 

Sindi muusikakool valmistus talvelaagris Eesti Vabariigi sünnipäeva kontserdiks “Ma armastan Eestit!“

Sindi muusikakooli koosmängu õppelaager Foto Merike Teppan-Kolk

 

 

 

Heategevuslik kontsert Sindi Kiriku pargis

Kanneldajate duo Sindi pärimusmuusika kontserdil Katariina Viik, Marliis Miilimäe Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärimusmuusika kontsert Sindi muusikakoolis

Margit Toodu, MTÜ Sindi Lastekas juhataja Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi heategevuslik kontsert „Igal lapsel oma pill“

Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan-Kolk ja Sindi linnapea Marko Šorin Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi muusikakool pälvis Sindi linnavalitsuse erilise tänu

Merike Teppan-Kolk Foto Urmas Saard

 

 

 

Merike Teppan-Kolk kohtus Sindi lugejatega

Merike Teppan Kolk-ja Hanna Kivila Foto Urmas Saard

 

 

 

Karl Rammi nim. Sindi Muusikakool tähistas 25. sünnipäeva