Vaiatus peetakse puhkpillifestivali

Laupäeval, 25. augustil on kõik puhkpillimuusika sõbrad oodatud Vaiatusse, kus saab teoks puhkpilliorkestrite festival ToPoF. 2000. aastal ellu kutsutud sündmuse järjepidevus katkes vahepeal, ent nüüd soovitakse festivalile taas hoog sisse lükata.

170-aastane Torma puhkpilliorkester Foto EV 100
170-aastane Torma puhkpilliorkester. Foto: EV 100

Avinurme puhkpilliorkester esinemas Avinurme kultuurikeskuses Foto Jaan Lukas
Avinurme puhkpilliorkester esinemas Avinurme kultuurikeskuses. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]Esimesi ToPoFe nimetati näiteks puhkpilliorkestrite õllefestivalideks ja nende ajaks pruulisid kohalikud õllemeistrid kesvamärga.[/pullquote]Torma puhkpilliorkestrite festival ehk ToPoF kutsuti aastatuhande vahetusel ellu Torma Põllumajandusosaühingu toonase juhataja Ahto Vili ja dirigent Enno Tubli eestvedamisel. Viimane käis toona maineka Tartu tudengiorkestri Popsid kõrvalt ka Torma puhkpilliorkestrit juhendamas. Festivali käivitamise ajendiks oli asjaolu, et 1848. aastal Carl Robert Jakobsoni isa Adam Jakobsoni poolt asutatud Torma pasunakoor on sisuliselt Eesti vanim puhkpilliorkester: David Otto Wirkhausi poolt 1839. a loodud Väägvere pasunakoori olid kaasatud ka viiulid. Nii et ühest küljest tehti festivaliga kummardus Adam Jakobsonile ja kunagistele puhkpillimängijatele, teisalt sooviti uusi noori puhkpillimuusika juurde tuua ning kohalikke puhkpillitraditsioone elus hoida.

Esimene ToPoF sai kuue orkestri osavõtul teoks 2000. aasta juuli lõpus Torma Rahuoru pargis, kus enne seda talgukorras heakorratöid tehti. Esimene festival läks korda ning puhkpillipidu toimus ka tosinal järgmisel aastal. Seda jõuti pidada mitmes kohas ja mitmel viisil. Esimesi ToPoFe nimetati näiteks puhkpilliorkestrite õllefestivalideks ja nende ajaks pruulisid kohalikud õllemeistrid kesvamärga. ToPoFi juurde on eri aegadel kuulunud ka pilliõppe töötoad, võistumängimised, millel auhinnaks uus pill, ja kirikukontserdid. 2011. aasta ToPoFiga koos peeti aga ära Eesti ja Soome vaheline künni maavõistlus, mida käis vaatamas ka president Arnold Rüütel.

“Pärast 2011. aastat jäi festivali korraldamine mitmel põhjusel soiku, kuni Jõgeva vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi tänavu selle taaselustamise mõtte välja käis,” ütles Torma puhkpilliorkestri vanem Peeter Keiv. “Torma orkestri ja Eesti Vabariigi juubeliaastal on see igati kohane.”

25. augustil teoks saaval ToPoFil osalevad peale Torma puhkpilliorkestri Avinurme ja Mustvee orkester ning Väägvere pasunakoor. Kõik kolm külalisorkestrit on ka varem ToPoFidel kaasa löönud. Torma ja Väägvere pillimängijad alustavad oma päeva Kuremaal, kus esinetakse küüslaugufestivali avamisel. Seejärel sõidetakse Vaiatusse, kuhu koguneb juba suurem seltskond ning saavad teoks vaskpuhkpillide, puupuhkpillide ja löökpillide õpitoad. Õhtul kell 18 algab Vaiatu pargis festivalikontsert. Selle ajal tegutseb heategevuslik vahvlikohvik, mille tuludest toetatakse Siberi eesti küla Ülem-Suetuki orkestrile uute pillide soetamist.

Riina Mägi, Jõgeva vallavalitsuse avalike suhete spetsialist