Kahe nädala pärast möödub 30 aastat ERSP sünnist

Viljandimaal Pilistveres tähistatakse 19. augustil ERSP sündi, millest sai esimene avalikult tegutsev demokraatlik erakond omaaegses Eestit okupeerinud Nõukogude Liidus.

ERSP asutamise ajast
ERSP asutamise ajast

[pullquote]Robert Schuman on öelnud, et demokraatia on kas kristlik või pole seda olemas[/pullquote]Pilistveresse kogunemine algab kell 11.30 kivikangru juures. Suure risti jalamile kokku kantud põllukivid tuletavad meelde eesti rahva Siberisse küüditatud lähedasi. Järgneb pidulik jumalateenistus Pilistvere kirikus ja lahkunud ERSP asutajaliikmete mälestamine. Pilistvere pastoraadis leiab aset arutelu „ERSP põhimõtted – rahvusriik ja rahvuslik identiteet eile, täna, homme“. Samuti toimub ERSP 30 juubeliümbriku ja postmargi tutvustus.

ERSP esimees aastatel 1993–1995 ja praegune Euroopa Parlamendi väliskomisjoni liige Tunne Kelam ütleb, et Pilistvere kirikust lähtus 20. augustil 1988 selge sõnum – ainsaks reaalseks lahenduseks on Eesti täiemahuline iseseisvus väljaspool Moskva kontrolli. Iseseisev rahvusriik on 1918. aastal rajatud riigi õigusjärglane. „On sümboolne, et täpselt kolm aastat hiljem – 20. augustil 1991 – taastati Eesti iseseisvus ERSP väljakuulutatud põhimõtete alusel.”

Kelami sõnul on meil vaja rajada oma tegevus ehtsatele väärtustele, mis võrsuvad iga inimese südamesse kirjutatud universaalse moraali seadustest: „Euroopa, kes vahetab need põhiväärtused eetilise ükskõiksuse ja skepsise vastu, avab end tohututele riskidele ning varem või hiljem näeb taas ilmumas oma mineviku kohutavamaid tonte uuel kujul.” Selle ohu vältimisel on Kelami hinnangul kristluse roll vältimatu. „Robert Schuman on öelnud, et demokraatia on kas kristlik või pole seda olemas,” vahendab Kelam Euroopa ühtsuse ühe rajaja seisukohta.

Urmas Saard