Maanteemuuseum paneb laupäeval endale suverehvid alla

Laupäeval, 19. mail paneb Eesti Maanteemuuseum suverehvid alla ja pidutseb muuseumiÖÖl koos kõikide Eestimaa muuseumidega.

Maanteemuuseumis Foto Urmas Saard
Maanteemuuseumis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Teadupärast lasti II maailmasõja ajal Eestis õhku üle 360 silla[/pullquote]Ehkki Eesti Maanteemuuseumi välialad on külastajatele juba paar nädalat valla, algab sel laupäeval Eesti Maanteemuuseumi suvehooaeg. Traditsiooniliselt vuntsitakse muuseumiÖÖks üles kogu Ida-Euroopa suurim tee-ehitusmasinate park, tuuakse külastajate ette oma suurimad varad ning avatakse kaks uut näitust.

Mullu sügisel jõudis muuseumisse otse Emajõe põhjast tükike Teises maailmasõjas hävinud Eesti sillapärandist, Rannu-Jõesuu terassilla ferm. Pärast puhastamist ja korrastamist avatakse välialale püstitatud sillatükk kui omalaadne mälestusmärk sõjaeelse Eesti sillapärandile. Teadupärast lasti II maailmasõja ajal Eestis õhku üle 360 silla. Terassildade ajalugu avab ka hooajanäitus “Terasest kantud teed”.

Varbuse postijaama näitusekeldris on külalistele vaadata näitus “Peata kanana liiklemise keerises: 80 aastat liiklust, liiklusohte ja teavitustööd”. Maanteemuuseumi teadur Andres Seene selgitab esmapilgul kummaliselt kõlavat näitusepealkirja: “80 aastat tagasi toimunud liiklusnädalate ajal liikusid suuremate linnade tänavatel nii peata kanadeks kostümeeritud balletiartistid kui ka autod ning hobuvankrid, mida juhtisid üleelusuuruses viinapudeleid. See oli kui šokikampaania.”

Alates kella 18-st tähistab maanteemuuseum koos teiste muuseumidega muuseumiÖÖd, mille tänavune teema on “Öös on pidu”. Varbusel toimub pidu silla all ja silla peal, muuseumi teedel ja toasoppides.

Vaid sellel õhtul avatakse muuseumi kullafondi uksed, toimub ekskursioon kogudes, esitletakse lastemuuseumi maskotti ajaloom, räägitakse õudusjutte teedel ja palju muud.

Peomeeleolu loob lõõtsamuusika ja mustlastants ning õhtu lõpuks valmib koos külastajatega süllapikkune võileivatort.

Kogu sündmuse kava leiad muuseumi kodulehelt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap