Raiesportlased võistlevad Türi lillelaadal

Eeloleval laupäeval, 19. mail, võistlevad taas Eesti ja lähiriikide raiesportlased. Eesti raiespordisarja xCUT CUP 2018 jätkub võistlusega TOP 10. Traditsiooniline, üle kahekümne korra toimunud võistlus pakub sel aastal pinget ja põnevust Türi lillelaadal.

Andres Olesk, raiesportlane Foto Urmas Saard
Andres Olesk, raiesportlane. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Taas on võistlustules meie absoluutne tipp – Andres Olesk ja Taavi Ehrpais[/pullquote]”Kahekümne esimene võistlus ja neljakümne esimene lillelaat sobivad väga hästi kokku,” sõnas raiespordi võistlussarja xCUT CUP 2018 peakorraldaja Mart Kelk. Laadakülastajad saavad raievõistlustele kaasa elada alates kella kümnest, kui algavad platsialad.

Kelk lisas, et võistlused tulevad kindlasti pingelised ja huvitavad. “Käesolev aasta on ka raiespordi maailmameistrivõistluste aasta, need toimuvad augustis Norras. TOP10 on võistlus, mille tulemused lähevad arvesse ka Eesti koondise kokkupanemisel. Nii et kindlasti annavad kõik osalejad endast maksimumi. Lisaks meie sportlastele võtavad osa raiemehed ka Soomest, Lätist, Leedust ja Valgevenest. Konkurents on kõva!”

Eesti võitlejatest toob Kelk esile nii vana “raudvara” kui ka ambitsioonikaid noori. “Taas on võistlustules meie absoluutne tipp – Andres Olesk ja Taavi Ehrpais. Vanameistrid jätsid vahele aprillikuise Kevadkarika, nii et nende võistlusvormi me sel hooajal veel näinud pole. Kuid kindlasti pakub neile konkurentsi Luua Metsanduskooli õpetaja, raiespordi “tõusev täht” Helvis Koort, kel on ette näidata kehtiv Eesti meistritiitel ja Kevadkarika võit. Löögivalmis on ka teised mehed. Võitjat ennustada ei saa.”

Lisaks profiklassis võistlevatele meestele osalevad võistlusel ka juuniorid. “Siin tuleb kiita Luua Metsanduskooli ja sealseid õpetajaid, kelle käe alt tuleb nii metsamehi kui noori raieportlasi. Meie poistele pakuvad konkurentsi noored naabermaadest. Võistlus on juunioridele ülioluline, sest maailmameistrivõistluste koondises on ka üks juuniorsportlane,” selgitas võistluste peakorraldaja.

Raievõistlusi, mille all mõeldakse siiski mootorsaagidega saagimise võistlusi ja mille maailmameistrivõistlusi peetakse alates 1970. aastast, on samast ajast korraldatud ka Eestis. Algselt olid reeglid ja saed küll teised, aga viimased 15-20 aastat pole reeglistikus olulisi muudatusi tehtud.
Võistlusalasid on viis ja need on tuletatud tähtsamatest saega tehtavatest metsatöödest: täpne puulangetamine, kiire ja kvaliteetne laasimine, täpne ja ratsionaalne tüvede järkamine ning sae hea hooldamine.

Võistlustest teeb otseülekande postimees.ee!

Võistlus TOP 10 on võistlussarja xCUT CUP 2018 tänavune teine jõukatsumine. Peasponsor Husqvarna turvariiete nimest inspireeritud sari ühendab kevadest sügiseni enda alla kolm traditsioonilist raievõistlust: aprillis maamessil toimuv Kevadkarikas, TOP10 ja Eesti raiemeistrivõistlused. Eesti meister ja maailmameistrivõistluste koondis selguvad 9. juunil Valgas.

Raiespordivõistluste olulisi eesmärke on kutsehariduse edendamine ja kutseõppe propageerimine, samuti ohutud töövõtted ja praktilised teadmised. Seetõttu tehakse lisaks Luua Metsanduskoolile võistluste organiseerimisel koostööd ka SA INNOVEga

Võistlussarja toetavad: premiumsponsor – Husqvarna; kuldsponsorid – STIHL, Stora Enso, RMK, Valga Puu OÜ, AS Timber; autopartner – City Motors; sponsorid – Aspen, Nordwood, Palmako AS, Roger Puit AS; partnerid – Luua metsanduskool, SA KIK, AS Tartu Näitused, Värska Vesi AS, Deskis OÜ, Gancia, Eesti Mets, Hitachi, SA Innove, Gardest, UPM Kymmene Otepää AS, Regio OÜ.