Kuremaa Mõisateater mängib näidendit Juhan Liivist

Neljapäeval esietendub Kuremaa lossis Kuremaa Mõisateatri etendus „Liiv teel“. Arlet Palmiste kirjutatud ja lavastatud lugu räägib kirjaniku ja luuletaja Juhan Liivi elust Laiuse pastoraadis.

Pilt Liivi etendusest
Pilt Liivi etendusest. Foto erkogust

Etenduse „Liiv teel“ teksti autor ja lavastaja Arlet Palmiste sõnul sai näitemängu idee alguse sihtasutuse Kuremaa turismi ja arendusekeskuse juhataja Tiina Tegelmanni mõttest, et Kuremaa lossis võiksid esineda teatritrupid. Nii sündis tänavu kevadel Kuremaa Mõisateater.

„Kuremaa Mõisateatri eesmärk on paljuski tutvustada kodulugu ja mõisakultuuri. Seoses oma loomingulise tööga huvitun ise ajaloost ja ajaloolistest isikutest. Nii jõudsin kirjanik Juhan Liivini, kes aastal 1910 elas periooditi Laiuse pastoraadis kirikuõpetaja Johan Kõpu juures. Kahe tuntud inimese kokkupuuted on piisavalt põnevad nende teemal fantaseerimiseks.“ ütles Palmiste.

“Teatavasti põdes Juhan Liiv skisofreeniat, millel on olemas kaks peamist vormi. Nendest esimese puhul kujutatakse enda ümber igasuguseid asju, teise puhul aga seda, et oled ise keegi. Juhan Liivi tervises avaldusid mõlemad vormid. Ta uskus, et on Poola kuningas, Vene keiser Aleksander II või Lydia Koidula poeg ja tundis, et teda nuhitakse. Toona puudus skisofreeniale ravi. Inimesed põlgasid teadmatusest selle haiguse põdejaid.” lisas ta.

Arlet Palmiste arvates võib etenduses tõmmata paralleele kaasajaga, sest ka tänapäeval on meis liiga vähe mõistmist ja hoolivust, pigem tõmbame endast eemale kõik, mis on võõras ja mõistmatu. „Ka tänapäeval öeldakse mõneti ebatavalisemalt käituvate inimeste kohta „hull“.

Juhan Liivi osas on Rein Karu, Johan Kõpp mängib Indrek Uusmaad. Veel on kaastegevad näitemänguharrastajad Enely Lepsasaar, Heli Palgi, Riina Reimand, Laile Sukk, Mikk Mikšo ja Arlet Palmiste. Etenduses kasutakse heliloojate Lepo Sumera, Gustava Santaolla ja ansambli Trad Attac muusikat. Inspireerituna Juhan Liivi ühest tuntumast teosest „Vari“ on näitemängus rakendatud ka varjuteatrit.

Kuremaa lossis mängitakse etendust „Liiv teel“ 17. ja 20. mail. „Kuremaa Mõisateater kavatseb aga etendusega reisima minna ka teistesse Eestimaa mõisatesse,“ ütles Arlet Palmiste.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap