Nõmme Lunastaja kirik tähistab taaspühitsemise kümnendat aastapäeva

Reedel, 4. mail möödub kümme aastat Nõmme Lunastaja kiriku taaspühitsemisest. Kell 18 algab tänupalvus ning toimub raamatu “Pastoraat. Ühe baltisaksa suguvõsa lugu” esitlus.

Nõmme Lunastaja kirik Foto Jukko Nooni
Nõmme Lunastaja kirik. Foto: Jukko Nooni

Õie ja Rohelise tänava nurgal asuv kirik taastati suuresti Rahu koguduse õpetaja Ove Sanderi algatusel ja eestvedamisel, Sander pälvis selle eest 2008. aastal ka linnaosavalitsuse tunnustusauhinna. “Nõmme Rahu kogudusele kuuluvad kirikud – Nõmme Rahu kirik ja Nõmme Lunastaja kirik – pole pelgalt sakraalhooned, vaid neil on oluline koht linnaosa kultuurielus ja arhitektuuripildis. Nõmme Lunastaja kirik on tõeline silmarõõm ka inimesele, kes hindab sakraalehitistes pigem visuaalset poolt,” ütles Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis.

“Selle kümne aasta jooksul on Lunastaja kirik kujunenud hinnatud kontserdipaigaks. Kuna kirikus on ülihea akustika, toimub siin ka palju lindistusi. Kirikliku poole pealt toimuvad regulaarselt palvused,” rääkis Sander. “Raamat “Pastoraat” räägib Hoerschelmannide suguvõsast ning selles on juttu ka toonase nimega Saksa Lunastaja kirikust ja pastoraadist. Raamat on küll mõned kuud müügil olnud, kuid ametlikku esitlust pole veel olnud,” lisas kirikuõpetaja.

Nõmme Lunastaja kirik ehitati 1932. aastal arhitekt Robert Natuse projekti järgi. Kinnistu omanik ja ehitaja oli Saksa Kiriklik Ühing, kuhu olid peamiselt koondunud Nõmmel elavad baltisakslased. Aastatel 1939-1940 läks enamik neist Saksamaale ja kirikut hakkas kasutama Paldiski kogudus. 1948. aastal anti hoone Eesti Nõukogude Kunstnike Liidule ateljeeruumideks. 1956. aastal otsustati anda kirik kõrvalasuvale 30. keskkoolile (endine Valdeku gümnaasium) tööõpetuse klassideks. Sellega seoses toimusid aastatel 1957-1958 hoone kapitaalsed ümberehitustööd, mille käigus valati raudbetoonist vahelagi ja muudeti akende kuju, mille tulemusena muutus põhjalikult ehitise sise- ja välisilme.

Kirik taastati võimalikult esialgsel kujul.

Jukko Nooni
Nõmme linnaosa valitsuse avalike suhete nõunik