Seljamaa sünniaastapäeval tutvustati poliitiku mälestusmärgi maketti

8. aprillil täitus Julius Friedrich Seljamaa sünnist 135 aastat. Sindi Ajalooklubi austas kodulinnas sündinud õpetajat, ajakirjanikku, poliitikut ja diplomaati kogunemisega Sindi gümnaasiumi juures, kus menutati tema elu ning tutvustati Seljamaale püstitatava mälestusmärgi maketti.

Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi makett, autor Ülo Kirt Foto Urmas Saard
Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi makett, autor Ülo Kirt. Foto: Urmas Saard

Ajalooklubiga ühinesid Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president Eliise Kull, õpilasesinduse asepresident Chätlyn Parts, õpilasesinduse liige Margit Viies, õpetaja Lembit Roosimäe ja direktor Ain Keerup. Paikuse põhikooli esindas ajaloo ja ühiskonnaõpetuste õpetaja Mait Lind. Nende hoida olid sinimustvalged kandelipud. Ajalooklubi poolt hoidis lippu Mati Kuusk.

[pullquote]Aastal 2008 koorus mõte nii tähelepanuväärsele mehele püstitada monumentaalne mälestusmärk[/pullquote]Ajalooklubi mõte ei olnud tänavu suurt rahvahulka kokku kutsuda ja sooviti pigem väiksema seltskonnaga suurmeest meenutada. Samas olid just lipud need, mis panid mööduvaid linnakodanikke seisatuma ja toimuvat uudistama. Ajalooklubi liige Marko Šorin andis lühikese ülevaate Seljamaast, kes sündis kusagil Sindi ajaloolises keskosas. „Kus täpselt, see teadmine pole siiani veel minuni jõudnud. Räägitud on Johann Christoph Wöhrmanni puiestee majadest, aga seal elasid meistrid. Juliuse isa ei olnud meister, vaid kangur. Nende eluasemed asusid pigem kasarmute poolel,“ Selgitas Šorin ja palus abi inimestelt, kes võiksid mõne olulise niidiotsa kätte juhatada.

Noor Julius käis Sindi koolis. Mitte küll praeguses punastest tellistest hoones, sest tema kooliajal polnud veel uut maja ehitamagi hakatud. Kooliteed jätkas ta Riias, kus töötas metallitehases Star&Compani tavalise juhutöötajana. 1902-1905 tuli kodukanti tagasi ja töötas Taali kooli õpetajana. 1936. a nekroloogis on öeldud, et ta oli ka Toris õpetaja, paraku päris kõikides materjalides ei ole seda kohta siiski mainitud. „Aga kui kaasaegsed on Tori ära märkinud, siis pidi ta ka seal olema.“

[pullquote]Saab taastatud Sindi gümnaasiumi koolihoone hävinenud fassaad[/pullquote]Šorini sõnul tasub meenutada, et täna 101 aastat tagasi toimus eestlaste manifestatsioon Peterburis. „Ei ole küll kusagil käsitletud, kui suur roll oli Seljamaal manifestatsiooni ettevalmistamisel, aga kaudsetel hinnangutel pidi tema osalus olema märkimisväärne. Sellest on rääkinud ka Peterburi Jaani kiriku taastaja Jüri Trei.“ Aga see polnud veel tema elu tippsündmus, milleks hiljem sai diplomaatiline töö Eesti esindamisel. „Ühiselt Johan Laidoneriga otsis ta Peterburis Eesti Vabariigile tunnustust Ameerika Ühendriikidelt, Prantsusmaalt, Inglismaalt. Tollest tegevusest sai alguse Seljamaa silmapaistev diplomaadi karjäär. Kõige suuremaks teoks kujunes siiski Tartu rahu allkirjastamine, milles oli samuti Seljamaal oma roll.“ Seljamaa oli just juristina läbirääkimiste algusest saadik ja mõlemal perioodil konsultandiks. Hiljem jätkas Seljamaa diplomaadina mitmetes välisriikides.

Aastal 2008 koorus mõte nii tähelepanuväärsele mehele püstitada monumentaalne mälestusmärk. Algselt oleks lepitud isegi suure põllukiviga kusagil Wöhrmanni pargis, aga nüüd on jõutud ettevõtmisega sellesse etappi, et Sindi Ajalooklubi saab tutvustada juba Seljamaa pronksbüsti kavandit, mille looja on Ülo Kirt. Meetri kõrgune büst asetseb 2,1 meetri kõrguse punasest graniidist risttahuka peal. Mõned päevad tagasi andis Tori vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Jüri Puust teada, et kohe pärast maa sulamist alustatakse mälestusmärgi betoonaluse ehitamist. Pronksi valu tahetakse ära teha aasta lõpul või järgmise algul. Pidulik avamine toimub Tartu rahu 99. aastapäeval. Puusti sõnul tahab vald anda samaaegselt mälestusmärgi avamisega ka kooli esisele platsile uue väljanägemise. Samuti saab taastatud Sindi gümnaasiumi koolihoone hävinenud fassaad, peasissekäigu kohal asunud rõdu.

Mälestusmärgi rahastamiseks alustas Sindi Ajalooklubi 2015. a septembris üldrahvaliku korjanduse, millega on liitunud ka Peterburi eestlased. Puuduva osa loodetakse katta projektitaotluse ja valla osalusega.

Annetada saab muudetud arveldusarve numbriga pangakontole: Tori Vallavalitsus, Swedbank – EE642200001120160667, märksõna „Seljamaa“.

Pildigalerii fotode autorid: Marko Šorin ja Urmas Saard

Urmas Saard

Samal teemal:

Eliise Kull,  Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president, kutsub noori 8 aprilli keskpäevaks  punase vahtra juurde Foto Urmas Saard

 

 

 

Pühapäeval meenutatakse Julius Friedrich Seljamaad

Julius Friedrich Seljamaa büsti makett, valmistaja Ülo Kirt Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaale avatakse mälestusmärk vähem kui 11 kuu pärast

Vello Paluoja loodud Julius Friedrich Seljamaa portree Foto Urmas Saard

 

 

 

Toris toetatakse Sindi kultuuri rahastamist

Annetuste kast Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi püstitamiseks Sindi linna Foto Urmas Saard

 

 

 

Väärikad toetasid mälestusmärgi püstitamist Seljamaale

Nunnad, Margus Oopkaup Foto Urmas Saard

 

 

 

Heategevusetendus Julius Friedrich Seljamaale mälestusmärgi püstitamiseks

Sintlased auvalves Julius Seljamaa hauamonumendi juures, Tallinna Rahumäe kalmistul Foto Urmas Saard

 

 

 

Rahumäel meenutati Julius Seljamaad ja tema raamatut „“Päiksepaisteline“ revolutsioon“

Julius Friedrich Seljamaa hauasammas Rahumäe kalmistul Kujur Ferdi Sannamees, arhitekt Karl Lüüs Foto Urmas Saard

 

 

 

Mälestades Julius Friedrich Seljamaad

8 aprillil Sindi gümnaasiumi juures Julius Friedrich Seljamaa 133 sünniaastapäeva tähistamine Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis tõdeti, et harimata põld väärib harimist

Sindi noored enne ettekandeid Sindi muuseumi ees Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi noored suudavad õpetada õpitut ka endist eakamatele

Väljapakutud Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi asukoht Sindi linnas

 

 

 

Julius Seljamaa mälestusmärgi asukoha määramine

Julius Seljamaa hauasammas Rahumäe kalmistul Arhitekt Karl Lüüs, kujur Ferdi Sannamees Foto Vikipeediast

 

 

 

Sindis algatati Julius Seljamaale mälestusmärgi püstitamiseks üldrahvalik rahakorjandus