Valiti aasta tervisesõber ja tervisedendaja

Eesti Tervisedenduse Ühingu poolt valiti 2018. aasta tervisesõbraks Margus Viigimaa ja aasta tervisedendajaks Andrus Lipand.

Margus Viigimaa
Margus Viigimaa

Margus Viigimaa on kardioloog, professor, tervise edendaja ja õppejõud.

Ta on olnud südametervise valdkonnas üks olulisemaid kõneisikuid üle 20 aasta. Viigimaa on arst, kelle tegevuse, teadustöö ja rahvusvahelise koostöö fookuses on ennetus. Ta on nii erialaliselt kui isiklikult eeskujuks teistele meedikutele. Viigimaa on Eesti Vabariigi üks enam südamehaiguste ennetusest rääkiv arst, on kirjutanud arvukaid artikleid, teinud ettekandeid ja andnud intervjuusid.

Tema algatusel loodi maakondade südametervise kabinetid, mille tegevust jätkavad perearstid.

Aasta tervisesõbra tiitliga on varem tunnustatud: Evelin Ilves, president Arnold Rüütel, saade “Ringvaade”, kontsern G4S, dr Merike Martinson, näitleja Henrik Kalmet, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Rimi Eesti Food AS.

Terviseedendaja Andrus Lipand on neuroloog, rahvastiku tervise edendaja ja õppejõud. Ta on Eesti Tervisedenduse Ühingu asutajaliige ning on aastaid juhtinud Tallinna osakonda.

Andrus Lipand
Andrus Lipand

Lipand on olnud tervisedenduse valdkonnas tegev üle 20 aasta. Tema panus Eesti tubakapoliitika väljatöötamisesse on olnud võtmetähtsusega. Ta on olnud tänaseni üleaastaselt toimuva “Eesti elanikkonna tervisekäitumise uuringu” käivitamise ja pideva toimumise tagamise juures. Lipand on Meditsiiniterminoloogia komisjoni liige ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tervisedenduse eriala võtmeõppejõude juba 10 aastat. Ta on Eestis ainsa erialaõpiku “Tervise edendamise teooria ja praktika I, sissejuhatus salutoloogiasse” üks autoritest.

Aasta tervisedendaja tiitliga on varem tunnustatud: Hele Leek-Ambur, Elo Paap, Tiiu Härm, Liana Varava, Anu Kasmel, Mai Maser, Imbi Jäe, Vilma Tikerpuu, Ülle Laasner, Aili Laasner

Tunnustused antakse üle 15. juunil igaaastasel tervisedenduse konverentsil Tallinna Ülikoolis.

Eesti Tervisedenduse Ühing valis 9. korda aasta tervisesõpra ja 10. korda aasta tervisedendajat. Aasta tervisedendaja on organisatsioonisisene tunnustamine- pikaajalise ja tulemusliku tervistedendava tegevuse ja/või väga erilise ning silmapaistva saavutuse eest.

Aasta tervisesõber on organisatsiooniväline tunnustamine. Selleks võib olla avaliku elu tegelane/organisatsioon, kes on tervise tähtsustamisele kaasa aidanud või isik, kes on rahvatervise valdkonnas midagi erilist korda saatnud.

Kaidy Aljama
Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatuse liige