Välisministeerium tähistab Eesti diplomaatia sajandat sünnipäeva loengusarjaga Eesti koolides

Välisministeeriumi diplomaadid esinevad Eesti Vabariigi juubeli eel Eestimaa koolides ja kultuuriasutustes loengute ja näitustega “Eesti diplomaatia 100”.

Eesti Posti Tervikasi Eesti diplomaatia 100
Eesti Posti Tervikasi “Eesti diplomaatia 100”

31. jaanuaril korraldas välisministeerium koostöös isamaaliste organisatsioonide ja Eesti Postiga oma peamaja suures pressisaalis Eesti Posti Tervikasja esitluse ja ajaloolase Ago Pajuri loengu meie diplomaatia ajaloost.

Mullu 7. septembril möödus 100 aastat Maanõukogu istungist, kus võeti vastu Jaan Tõnissoni ettepanek saata välja esimesed Eesti välisesindajad. Maanõukogu juhatuse otsusega omandas Eesti välisdelegatsioon suhete loomiseks välisriikidega lõpliku kuju 1918. aasta 31. jaanuaril.

Saatkonda kuulusid Jaan Tõnisson, kes pidi Eestit esindama Skandinaavias, Ants Piip lähetati Londonisse, Karl Robert Pusta ja Ferdinand Kull Pariisi, Mihkel Martna ja Karl Menning Berliini.

Delegatsiooni liikmetele tehti ülesandeks edastada oma sihtkohamaa valitsusele Maanõukogu memorandum poliitilise olukorra kohta Eestis ja pöörduda saadud vastusega tagasi kodumaale.

„Kuidas kõik algas ja asjad arenesid, seda saabki kuulda ja vajadusel võib esitada ka küsimusi,“ selgitas välisministeeriumi avaliku diplomaatia osakonna nõunik Jüri Trei. Eesti diplomaatia 100. aastapäeva tähistamiseks alustas välisministeerium juba möödunud aasta septembris kooliaastapikkuse loengusarjaga välisministeeriumi ajaloost ja tänastest tegemistest. Avalöögina avas välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk õppeaasta alguses Tallinna 21. koolis näituse „Jaan Poska ja Tartu rahu“. Loengu välisministeeriumi ajaloost pidas siis õpilastele diplomaat Jüri Trei. Jätkuvate loengutega on esinenud protokolliosakonna peadirektor Lauri Bambus, konsulaarosakonna peadirektor Kersti Eesmaa, protokolliosakonna nõunik Peeter Reštšinski. Välisministeeriumi kavas on käesoleva õppeaasta vältel külastada paljusid koole üle Eesti.

Urmas Saard