Euroopa Saunamaraton läks igati korda

3.veebruaril 2018 toimus IX Euroopa Saunamaraton, kus startis 175 võistkonda. Läbida tuli 21 erinevat kaardil märgitud saunapunkti, osales 13 eri rahvusest saunalist.

Euroopa saunamaraton 2018 Otepääl Foto Monika Otrokova
Euroopa saunamaraton 2018 Otepääl. Foto: Monika Otrokova

IX Euroopa Saunamaratonil osalesid lisaks eestlastele ka venelased, norrakad, ameeriklased, poolakad, soomlased, senegaallased, lätlased, inglased, sakslased, venezuellased, mehhiklased, luksemburglased. Võistlejad pidid Otepää piirkonnas leilitama erinevates saunades, karastama ennast jääaukudes, külastama kilesaunu, kümblustünne, suitsusauna, jääujulat, saunu autodel, torusaunu.

Saunamaratoni peakorraldaja, Otepää valla kultuurijuht Sirje Ginter ütles, et nii toredaid saunakostüüme pole pikka aega olnud. “Kõik võistkonnad olid oma väljanägemise pärast pingutanud ja nautisid saunasid,” lisas Sirje Ginter. “Ilm soosis seekord meie ettevõtmist.”

Võitjad valiti välja nende 4-liikmeliste võistkondade vahel, kes läbisid saunakaardil märgitud kohad ja lõpetasid finišis kell 17.30. Esimesed kolm auhinda loositi välja esimesse kolmekümnesse jõudnud võistkondade vahel. Loositi välja parim naiste võistkond, kelleks oli “Nunnad hoos”, kes said Sangaste Lossi kinkekaardi.

Peaauhinna sai loosi teel võistkond “Supersaunikud”, kellele pani kümblustünni auhinnaks välja Saunamaratoni kuldsponsor OÜ Lemmik Mees. Teise koha auhinna sai võistkond “Selfie” auhinnaks festival Retrobest pääsmed. Kolmanda auhinna sai võistkond “Patused Nunnad”, auhinnaks Margus Puhkekeskuse kinkekaart. Üllatusvõitjaks tunnistati korraldajate poolt võistkond “Tere, Kertu!”, kes sai parema tulemuse. Võistkond sai OÜ Lemmik Mees pesupalid.

Rahva lemmiksauna valisid need võistkonnad, kes käisid kõikides saunades. Rahva lemmiksaunaks tunnistati Kakulaane suitsusaun, talle järgnesid Lemmik Mees OÜ saun ja Kunstimäe Puhkemaja saun. Rahva lemmiksaunad said Otepää valla poolt küttepuud.

Euroopa Saunamaratoni eriauhinna parima kostüümi eest sai võistkond “Kivist Riist”, auhinnaks Retrobesti pääsmed ning Super Mario kostüümides esinenud võistkond, kes sai auhinnaks õpilasfirma Magnetic Toweli saunalinad. Kõige lõbusama saunalise tiitli sai võistkond meeskoor “S… Majakas”. Saunabrexiti auhinna sai brittide võistkond, auhinnaks Towely saunalinad. Auhindu jagasid ka saunamehed: Kunstimäe Puhkemaja poolt võistkonnale “Lusikas”, Tako tünnisauna kinkekaart Sky Plusi võiskonnale, Lebotünn kinkekaart võistkonnale “Naabrid”, Sangaste Rukkimaja võistkonnale “Reserv”, Andu Puhkemaja koduõlled võistkonnale “Hullud välismaalased”, Saun Ratastel kinkekaart võistkonnale “Padjaklubi ja Mart”, Eco Oil saunamesi ja õli võistkondadele “Pulmahullud” ja “Naised 35+”. Puka Pritsimehe saun andis oma auhindu kohapeal.

Kõiki saunu tänati saunaplaadiga “Kuum saun 2018”. IX Euroopa Saunamaratoni korraldajad tänavad: Kekkose saun, Kääriku Puhkekeskus, Sangaste Rukkimaja, Keristaru, Eco Oili saun Puravik, Kunstimäe Puhkemaja, Karksi- Nuia Tulekaitse Selts, Toomase Bigbandi saun, Andu Puhkekeskus, Pullisaare saun, Sauna Lavka, Lemmik Mehe saun, Marguse Puhkekeskus, Hürsi Sann, Tradilo saun Haapsalust, Tako Spa, Saun Ratstel, Puka Pritsimees, Sangaste Loss, Kakulaane Puhkemaja, Lebotünn.

Korraldajad tänavad kõiki vabatahtlikke, abilisi, kes aitasid korraldamisele kaasa.

Kuum öösaun pandi küdema ööklubis Comeback, kus esines Koit Toome.

Saunamaratoni korraldas Otepää Kultuurikeskus ja saunaomanikud, toetasid vabatahtlikud ja Otepää Vallavalitsus.

Kõiki tulemusi saab vaadata Otepää valla kodulehel www.otepaa.ee lähiajal.

Monika Otrokova