Jõgeva valla juubelipidu peetakse Vooremaa pärliks kutsutud Kuremaal

Jõgeva valla sünnipäevapeomelu Kuremaal 2013. aastal.
Jõgeva valla sünnipäevapeomelu Kuremaal 2013. aastal.

Jõgeva valla 150. aastapäeva pidustused kestavad aasta ringi. Peapidu saab teoks 10. juunil Vooremaa pärliks kutsutud Kuremaal. 

1866. aastal kinnitas Venemaa keiser Baltimaades asuvatele Eestimaa, Liivimaa ja Kuramaa kubermangudele vallaseaduse projekti. Eesti keelde tõlkis selle Friedrich Reinhold Kreutzwald. Jõgeva valla ametlikuks sünnipäevaks on 18. veebruar 1876, sest sel päeval kogunes ametlikult esmakordselt Jõgeva vallavalitsus.

Varasemad Jõgeva valla sünnipäevapeod on kandnud erinevaid pealkirju, näiteks keskkonnasõbralik ja spordisõbralik Jõgeva vald.

„Et tegemist on vägagi  auväärse vanusega, siis eraldi teemat me sel korral välja tooma ei hakanud,” rääkis sündmuse korraldaja, MTÜ Marlau juhatuse liige Triinu Palmiste, kogukonna eestvedajast ettevõtlik naine, kes on taasiseseisvunud Eesti esimese Jõgeva vallavanema, valla elutööpreemia laureaadi Olavi Annuki tütar. “Juubelipidu on ise väga eriline teema, mille väärikaks tähistamiseks pole seda tarvis teiste pidudega segada.”

Peole, mida juhib Arlet Palmiste, on kutsutud esinema kõik Jõgeva valla kultuurikollektiivid, kes annavad suurejoonelise ühiskontserdi. Üles astuvad Kuremaa lasteaed-algkooli laululapsed, Laiuse noorte tantsurühm, rahvatantsurühmad Meie Mari, Kaaratsin, Kuremaa-Sadala naisrühm, lisaks ansamblid RetPop ja Jensel Kuremaalt. Õhtuse simmanil täidavad vahepause Eesti tänavatantsu elava legendi Joel Juhti eestvedamisel tegutseva JJ-Street tantsijad. Õhtusel simmanil astuvad lavale eestlaste poolt juba aastakümneid armastatud artistid – ansambel Apelsin ja Anne Veski -, kelle kutsumiseks tekkis idee juba möödunud aastal.

“Loodame, et külastajatele valik meeldib,” ütles Triinu Palmiste.

Traditsioonilisel Jõgeva valla sünnipäevade laadal „Kohalik ja naturaalne“ on välja tulemas tänase seisuga 30 kohalikku kaupmeest ja väiketootjat, kes näitavad ja pakuvad oma toodangut. Kolmele vahvamalt kaunistatud müügiplatsile on välja pandud ka auhinnad.  Tänavu panevad müügileti välja ka Jõgeva valla noored, kes müüvad enda valmistatud toodangut. Lisaks müüakse palju käsitööd ja koduseid küpsetisi.

Triinu Palmiste lisas, et kohale on oodatud ka külad ja seltsingud ennast tutvustama. Asub ju Jõgeva vallas Jõgevamaa aasta küla 2016 Kärde, mis kandideerib ka Eesti aasta külaks.

Külalistena saabuvad peole Jõgeva valla sõbrad Ukrainast Makarovi rajoonist ja Paide vallast. Ukrainast tuleb külalisi tervitama lauluansambel ja Paide vallast segarahvatantsurühm Vallatsi, kes on pärjatud paljude väärikate auhindadega.

Kuremaa on  väga hea paik selliste suurte pidude korraldamiseks. Mõisapark pakub mitmetasandilist peopaika. Olemas on tantsuplats ja lõkkekoht. Väga head tingimused on elektri ja vee kasutamiseks.

“Ainult rõõm on külalistele ja kohalikele näidata kaunist järve koos korraliku rannaga, veskit, mõisa ja väärikat parki,” põhjendas Triinu Palmiste peopaiga valikut. “Lisaks rõõmsameelne ja osavõtlik kogukond. Kuremaa on Jõgeva valla pärl.”

Tema sõnul panustab sündmusse tugevasti ka SA Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskus eesotsas juhataja Tiina Tegelmanniga.

„Siinkohal tahan kogu südamest tänada Tiinat, kes on kultuurikollektiivide ühiskontserdi ning laada „Kohalik ja naturaalne” korraldajana väga head tööd teinud,” lausus Triinu Palmiste.

Sarnaselt varasemate kordadega aitab nii oma ideedega kui ka majanduslikus mõttes seegi kord valla sünnipäevapeole kaasa ettevõtja, Jõgeva vallavolikogu liige ja kultuurikomisjoni esimees  Marek Saksing.

Spordiloolane ja Paduvere talumuuseumi peremees Tiit Lääne, kes on ka Jõgeva vallavolikogu esimees, korraldas 13. mail Jõgeva valla spordipäeva Vaimastvere tuttuuel Areenal. Pidulik esikolmiku autasustamine toimub Jõgeva valla 150 aasta juubelipeol Kuremaal.

Kas juubelipidu mõjutab ka haldusreform, mille tulemusena Jõgeva vallaks liituvad praegune Jõgeva vald, Jõgeva linn, Torma vald ja Palamuse vald?

„Erinevalt eelnevatest aastatest on üritust reklaamivad plakatid pandud üles ka loodava ühendvalla küladesse ja asulatesse, sest me tõesti ootame ka kõiki praeguseid häid naabreid peole,” vastas Triinu Palmiste. “Loodan, et see traditsiooniks kujunenud suvepidu  püsib ka edaspidi ja Jõgeva valla sünnipäeva peetakse ikka suvise rahvapeona.”

Suvel on palju üritusi, miks tasub 10. juunil tulla just Jõgeva valla juubelipeole, sai Triinu Palmistelt küsitud.

Palmiste: „Ikka seetõttu, et  Kuremaa on väga kaunis paik, siin saab süüa, juua, laadal ostelda, nautida mõnusat olemist ja tantsida meie parimate artistide laulude saatel. Lõpetuseks soovin südamest tänada MTÜ Marlau poolt Jõgeva vallavalitsust, kes on meid kõik need aastad usaldanud valla tähtsamat suursündmust korraldama ja toetanud peo toimumist nii nõu kui ka jõuga. Veel tahan tänada kõiki abivalmeis ettevõtteid Jõgeva vallast ja kaugemalt, kes panid õla alla peo korraldamisele.”

Jaan Lukas