Libatse öölaadale eelneb romuring

Ärgitades ellu uut traditsiooni toimub ka tänavu Libatse küla öölaat koos jaanisimmaniga. Samal päeval peetakse Libatses esmakordselt ka romuringi.

Foto Heleri Wazza
Foto: Heleri Wazza

Laada korraldaja Heleri Wazza meenutas, et mullu üle mitmete aastate taas Libatse külas peetud jaanipäev ühes simmani ja öölaadaga õnnestus suurepäraselt. Umbes 400 hingelisega külarahvale näis laadakavatsus esiti veidi ulmelisena, kuid sobiv asukoht Tallinn-Pärnu maantee ääres ning vastupandamatu soov oma elu mitmekesistada miskit päris ise kordasaates kannustasidki tegevusele. „Ilmataadil olid küll teised mõtted ja kavandatud jaanipäev tuli meile väga vihmase ja tuulisena, aga see meid ei hirmutanud. Meie kavatsused said hoopis hoogu juurde ja jaanituli tuleb ka tänavu.“

Sedakorda lisatakse juba traditsiooniks saavatele pidustustele vürtsi juurde romuringiga. Wazza rääkis, et Libatse mail on ralli pikkade traditsioonidega: „Meil on rallitatud alates 77. aastast. Populaarseid autorallisid Edasi karikale korraldas Edasi kolhoos. Vahepealsed aastad on küll ralli soiku jätnud, kuid meie ajaloolisest mälust ei ole traditsioonid kustunud. Libatse külaselts taastab oma kodukandi rallitraditsiooni, seda küll pisut teisel kujul.“

17. juuni keskpäevaks kutsutakse rallitama kõiki autoromusid. Side vanade kolhoosiaegadega on sellelgi rallil olemas, sest loodetakse näha ka nõukaaegseid Žiguleid, Moskvitše ja Zapakaid. Päeva juhib Urmas Salmu.

[pullquote]Kui ralli läbi, siis ei tasu koju puhkama minna, pea vaid veidi hoogu ja öölaat koos simmaniga algab juba kell 17.00[/pullquote]„Kui ralli läbi, siis ei tasu koju puhkama minna, pea vaid veidi hoogu ja öölaat koos simmaniga algab juba kell 17.00,“ tutvustas Wazza eelseisvat sündmusterohket pikka päeva, mis võib jätkuda veel hilistel öötundidel vastu pühapäeva. Korraldaja sõnul on öölaat koos simmaniga tavapärasest midagi teistsugust: laadal saab lisaks söögile-joogile ja muule laadakaubale ka simmanil tantsujalga keerutada. Wazza ei kahtle, et selleks ajaks on mätas kuiv ja nii võivad tulla ka murumängud. „Esinejaid on rohkem kui üks ja üllatusi jagub parasjagu. Esinema saabuvad Tantsutrupp Ruubensi Tüdrukud ja showtrupp „Nagu päris“. Toimuvad traditsioonilised jaani-mängud ja jõukatsumised. Peaesinejaks palusime Tauri Anni.“

Urmas Saard