Kümme Pärnumaa õpilasfirmat käis Väike-Salatsis

Pärnumaa koolinoored kõnelesid Väike-Salatsi (Läti kohanimena Mazsalaca) õpilaslaadal läti keelt ja pälvisid hindamiskomisjoni otsusega mitmeid auhindu.

Inga Rokpelne ja Birgit Peterson Foto Urmas Saard
Inga Rokpelne ja Birgit Peterson. Foto: Urmas Saard

Pühapäeval, 18. detsembril toimus viiendat aastat Mazsalaca õpilasfirmade laat, mida korraldab Mazsalaca vidusskolā (keskkooli) õpetaja Inga Rokpelne. Pärnu Koidula gümnaasiumi ettevõtlusõpetaja ja projektijuht Birgit Peterson ütles, et koostööd alustati selle kooliga käesoleva õppeaasta alguses läbi rahvusvaheliste õpilasfirmade projekti “Central Baltic Students Enterprises without Borders”.“ Peale Koidula gümnaasiumi osalesid laadal veel Sindi gümnaasium ja Pärnu Raeküla kool, kus õpilasfirmade tegevust juhendab majandusõpetaja Kristi Suppi.

Umbes 1300 elanikuga väikelinnas laatade korraldamiseks sobiv suurem kaubanduskeskus puudub. Nii korraldati laat kultuurimajas, kus paraja mahutavusega pinnad võimaldavad nii kaubelda kui ka meelelahutusliku kavaga esinemiseks lava kasutada. Õpilaslaat algaski kohaliku keskkooli õpilaste esinemistega.

„Meie toode valmib aeglaselt kuid põhjalikult. Esmalt pigistatakse puuviljad läbi pressimasina, seejärel kuumutatakse ja viimaks valatakse ilma suhkru lisandita pudelitesse. Lõpuks kleebime pudelitele Jakami logo, et välimus oleks sama hea kui selle sisu,“ tutvustas oma tiimi toodangut Raeküla kooli 8. klassi MF (minifirma) Jakami õpilane Milena Simane. Koos temaga kuuluvad minifirmasse veel Jane Haas ja Katherin Sisask. Simane rääkis, et suudavad oma toodet tutvustada ka läti keeles. Selleks koostasid nad ligemale mõnetuhande tähemärgiga lätikeelse jutu ja õppisid seda peast esitama. Toodet on juba varemgi suurtes kogustes müüdud Pärnu ja Sindi õpilaslaatadel. Hästi õnnestus müük ka Lätis. Žürii hindas joogi tunnustuse vääriliseks.

Lätlastes äratas erakordset huvi ka Raeküla MF Kuulsus Karbis, kes on varemgi valmistanud kuulsuste fotodega mängukaarte. Läti turule minekuks valmistasid nad kaardid lätlaste kuulsuste nägudega.

Koidula gümnaasiumi ettevõtlusklass G2EV kauples nelja õpilasfirmaga. Ettevõtlikke noori märkas žürii ja tunnustas Koidula kooli noori koguni nelja auhinnaga. Arvutimängu tootev ÕF (õpilasfirma) pälvis Swedbanki eripreemia ja parima müügitiimi auhinna. Firmasse kuuluvad Igor Mohhov, Nikita Kisseljov, Maker Padari ja Ronan Leol. Swedbankile meeldis ka ÕF Timberly, kellele anti kõige keskkonnasõbralikuma firma nimetus. Karoliina Turkova, Kairi Källo ja Lisett Aidulo toodavad Timberly firmas puidust sõrmuseid. Carl Hiie, Siim Raidmets ja Martin Jüri Soomets tulid laadale spordirõivaste brändiga CMS (Comfort Makes Sense). ÕF Hotline Bling disainib telefonikorpuseid. Liikmed on Lauren Pedak, Erle Leppikson ja Evelina Karpova.

[pullquote]on rõõm tõdeda, et õpilased leiavad endi jaoks paeluvaid mõtteid, mis peegeldavad nende huvisid ja suunavad innuka kirega panustama õpilasfirma arendamisse[/pullquote]Laadale sõitis ka ettevõtlusklassi viies õpilasfirma Pradek, mis toodab puidust praktilisi dekoratsioone – klaasihoidjaid. Kuid sedakorda nad müügiletti üles ei seadnud. Päev varem osaleti Tartu õpilasfirmade laadal, kus suurepärase müügitöö tulemusena õnnestus kogu toodang maha müüa. Nüüd kujunes kaasasõitmine lihtsalt preemiareisiks, et tutvuda linnakese vaatamisväärsustega ja elada kaasa kaasõpilaste kauplemisele.

Petersoni hinnangul on rõõm tõdeda, et õpilased leiavad endi jaoks paeluvaid mõtteid, mis peegeldavad nende huvisid ja suunavad innuka kirega panustama õpilasfirma arendamisse.

Ühistööd jätkatakse edaspidigi. Mazsalaca vidusskolā on koostöö partner Rumeenia ja Islandi koolidega Pärnu Koidula gümnaasiumi poolt läbiviidavas rahvusvahelises projektis “European Entrepreneurs”, mis leiab aset tuleva aasta kevadel Pärnus. Projektis osalevad õpilased saavad arendada äriideid rahvusvahelistes meeskondades.

Sõidu Lätimaal toimunud õpilasfirmade laadale tasus Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus.

Eliria Kaup, Sindi gümnaasiumi meediaõppe praktikant