Sintlane Ameerika kuulsuste seinal väärib enamat tutvustamist

Merekultuuriaastal korraldab Sindi gümnaasium õpilaskonverentsi, mis jutustab sintlasest maailmakuulsa meremaalija Andrew Winteri edulugu.

Eneli Arusaar Foto Urmas Saard
Eneli Arusaar. Foto: Urmas Saard

Õpilaskonverents toimub 9. novembril algusega kell 12.30 Sindi gümnaasiumi aulas, kuhu oodatakse kõiki huvilisi.

Andres Jüri Winter (hiljem Andrew George Winter) sündis Sindis 7. aprill 1892 ja suri Bostonis 27. oktoobril 1958. Sindi ministeeriumikooli lõpetamise järel lahkus ta kodust ja suundus 1913. a merele. Sõja puhkemise tõttu sattus ta aastateks 1914-1916 Briti laevastiku teenistusse. 1916. a rändas Winter New Yorki ja jätkas meremehe eluga Ühendriikide kaubalaevastikus. 1921. a sai temast USA kodanik ja astus New Yorgi kunstiakadeemiasse, mille lõpetas Mooney stipendiumiga. Kunstnik täiendas õpinguid Roomas ja Pariisis. Talvel 1926/’27 külastas Winter oma sünnilinnas elavat venda. Sel ajal valmisid maalid Sindi vabrikust, kasarmuist, kirikust, isast ja tema enda portree. Kahjuks on kiriku maal hävinenud.

Aga kuuldavasti avaneb konverentsi ajal suurepärane võimalus mõnda originaalmaali koolimajas näha. Kaks inimest on andnud nõusoleku oma kogust kolme maali paari tunni kestel huvilistele näidata. Arvestades maalide hinnalisust tagatakse ka erilised turvameetmed.

[pullquote]Akadeemik Winteri nimi saab jäädvustatud ka Sindi gümnaasiumi vilistlastest kuulsuste seinale.[/pullquote]Winteri töid hinnati juba tema eluajal väärtuslike auhindadega. Neid osteti Ameerika muuseumidesse ja valitsusasutustele. Sindist võrsunud kunstniku nimi kanti 1939. aastal New Yorgi maailmanäitusel 40 isiku seast ainsana väljapool Ameerikat sündinud inimesena kuulsuste seinale, kuhu jäädvustati Ameerikale suurt tuntust toonud isiksuste nimed.

Akadeemik Winteri nimi saab jäädvustatud ka Sindi gümnaasiumi vilistlastest kuulsuste seinale. Kunstnik Vello Paluoja on maalinud juba kuue Sindi gümnaasiumi vilistlase portreed. Nüüd lisandub neile seitsmes, Andrew Winteri portree.

Konverents algab mereteemalise luulemontaaži ja tantsuga. Konverentsi avasõnad ütleb kooli direktor Ain Keerup ja sissejuhatuse teemasse teeb õpetaja Maia Agar, kes ise tundis Winteri vastu huvi juba kooliõpilasena. Konverents on liigendatud väga heal tasemel muusikaliste ettekannetega, milleks teevad ettevalmistusi Sindi muusikakooli õpilased ja õpetajad. Muusikuid juhendab kooli direktor Merike Teppan-Kolk. Ettekantavad tekstid on jagatud 11 õpilase vahel. Ettekannete ettevalmistuseks on suurt abi osutanud Sindi muuseumi juhataja Heidi Vellend. Kooli poolelt juhendab õpilasi õpetaja Lembit Roosimäe ja Eneli Arusaar, kes on ühtlasi ka kogu konverentsi vastutav üldjuht. Toimkonna tuumikkoosseisu kuulub 8 inimest. Gümnaasiumi poolelt on konverentsi kaasatud 11 õpilast ja 9 täiskasvanut, Sindi muusikakooli poolelt aga 19 õpilast ja 5 täiskasvanut. Viimased arvud kirjeldavad ettevõetud sündmuse haaret, millega soovitakse eriliselt tähtsustada oma kodulinnast väljakasvanud suurmehe panust maailma kultuuriloosse. Seni teatakse Winterist Eestis endiselt kahetsusväärselt väga vähe.

Urmas Saard