Avatud Pärnu hansapäevad kestavad pühapäevani

Täna avati Pärnus 16. korda toimuvad hansapäevad, mis algasid keskpäeval rongkäiguga raekoja esiselt mööda keskaegset Uut tänavat Pühavaimusse, edasi Rüütlit pidi Vana-Tallinna tänavale ja tunnelväravate kaudu vallikraavi otsa äärde, kus linnapea Romek Kosenkranius kuulutas päeva tähtsündmuse avatuks.

Mart Tõnismäe Foto Urmas Saard
Mart Tõnismäe. Foto: Urmas Saard

Üllatuspauk ei ehmatanud pealtvaatajaid oodatud hetkel, vaid väikese viivituse järel pisut ootamatult. Hansapäevade peakorraldaja Mart Tõnismäe ütles viivitust kommenteerides, et seda juhtunud juba keskajalgi, et niiskust saanud püssirohi tõrkus pauku tegemast. Aga oli endas veendunud, et ükski pauk ei jää lahti minemata ja nii ka läks ning koos kärgatusega avanes vallikraavi purskaevu vetevoolgi. Viimases sisaldus ka sümboolne tähendus, sest tänavuse keskaja hansapäevade pärandkultuuri festivali tunnuslauseks valiti “Juurte juurde: veeteed ja teeveed”.

Hansalinnale kohaselt moodustavad kauplejad rahvusvahelise turu, kus kohtab ligemale 400 müüjat Eestist ja teistest riikidest. Viiel laval toimub kolmel päeval kokku 80 kontserti. Väljapoolt Eestit esinevad oma kultuurikavaga külalised Lätist, Valgevenest, Rootsist, Venemaalt. Igaüks väga omanäoline.

Hästi omanäoline oli ka pärandilaval esinenud Mirt, kes juba ammu üks pärnakate lemmikuid. Selle vokaalse seltskonna hääled helisevad terve orkestri eest ilma ühtki täiendavat saatepilli vajamata. „Meid võlub võimalus ainult häältega anda edasi kõik see, mida muidu tehakse pillidega. Erinevad kõlad, silbid, rütmid, dünaamikad, sound’id – kuidas panna see kõik ühtselt toimima nii, et kuulaja saaks elamuse,“ kirjeldas Mirdi esimene sopran Piret Lilleste. Just Lilleste sulest ilmunud lugude najal on Mirt nüüdseks võtnud repertuaaris suuna cover’itelt omaloomingule ja erineb sellega nii mõnestki teisest vokaalansamblist, lugesin facebooki seinalt. Mirdis on kuus liiget – õdedest sopranid Piret Lilleste ja Merit Hirvoja-Tamm, aldid Mari Holm ja Elerin Karpin, bass Reimo Kiisk ja beatbox’i meister Madis Viik. Nende jaoks on tähtis luua pingevaba õhkkond, kus kuulaja end hästi tunneks. „Lisaks meie esitatavale muusikale aitavad selle eest oma humoorikate vahetekstidega hoolitseda Mirdi meesliikmed,“ märkis Mirdi teine alt Karpin. Ühtse ansamblina on Mirt musitseerinud alates 2012. aastast.

Huvi ja põnevust tekitab Haabjakülas iidse veesõiduki haabja raiumine, mille juures kuuleb meistrite tarkust. Vallikraavis saab haabjaga sõita. Linnu- ja loomaküla asub Munamäe külje all. Peetakse kirve- ja vibuvõistluseid, pika traditsiooniga on rüütliturniirid.

Kõike on sedavõrd palju, et kirjeldamiseks ei jätku korraga küllalt ruumi. Et pisutki osa saada Pärnu hansapäevade küllusest, tuleb leida laupäeval ja pühapäeval võimalus ise kohale minna. Tegutsetakse ümber Munamäe Tallinna värava läheduses ja vallikraavi tagusel aasal.

Urmas Saard