Festival Eesti Muusika Päevad 2016 keskendub rohelisele helile

Joosep7.-16. aprillil 2016 toimuv Eesti heliloojate uudisloomingut tutvustav festival Eesti Muusika Päevad toob kuulajani üle 30 esiettekande. Festivali teemaks on “Roheline heli”.

“Roheline on elu, uuenemise, looduse ja energia värv. Milline on roheline heli – meie keskkonna ja meie planeedi helid, meid ümbritsevate asjade ja inimeste helid, meie elu heli täna, homme, aastate pärast, selle ümber mõtisklemegi 2016.aasta Eesti Muusika Päevadel,” räägib festivali kunstiline juht Helena Tulve. Festivali kontserte läbivateks märksõnadeks on keskkond, looduslähedus, uuskasutus ja märkamine.

Eesti Muusika Päevad (EMP) on esiettekannete festival ja aasta nüüdismuusika tippsündmus Eestis, mis koondab valdkonna rahvusvaheliselt tunnustatud tegijad. Festivalile on tellitud ligi 30 uudisteost meie tippheliloojatelt, lisaks kõlab heliloomingu tudengite ja muusikaõppurite looming.

Tarmo Johannes Eesti Muusika Päevadel 2015. Peeter Langovitsi foto
Tarmo Johannes Eesti Muusika Päevadel 2015. Peeter Langovitsi foto

Festivalil osalevad Eesti tippkollektiividest teiste seas Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Ansambel YXUS , Eesti Filharmoonia Kammerkoor jt. Osa kontserte sünnib koostöös Eesti Kontserdi, Eesti Interpreetide Liidu ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiaga. Kuulata saab meie noorema põlvkonna säravaid muusikuid, sest just Eesti Muusika Päevad on platvorm noortele heliloojatele ja interpreetidele, kes on valmis rahvusvaheliseks tähelennuks.

“EMP on rikastab oluliselt meie kontserdimaastikku, sest nädala vältel on meie rahvusvaheliselt tunnustatud ja üsna palju eelkõige Eestist välja loovate heliloojate pilk keskendunud Eestile, Tallinna kontserdisaalidele. EMP on tellinud festivalile hulga uusi teoseid, ette kantakse ka meie heliloojate loodud muusikat, mis pole seni Eestis kõlanud, toimub partituuride näitus, vestlemine, suhtlemine, analüüsid,” kirjeldab festivali kunstiline juht Timo Steiner Eesti Muusika Päevade eripära.

EMPi raames toimub ka äsja Eesti Noorteühenduste Liidu poolt auhinnaga “Noorteprojekt 2015” ja Tallinna Spordi- ja Noorsooameti poolt auhinnaga “Suured toed 2015” pärjatud mini- EMP, Põhjamaades ainulaadse kontseptsiooniga nüüdismuusika festival, mida korraldavad gümnaasiuminoored.

Eesti vanimal, alates 1979. aastast peetaval muusikafestivalil Eesti Muusika Päevad saab kuulda eesti heliloojate värskeimat loomingut. Kava hõlmab mitmesugustest žanritest tuntud muusikuid ja ühendab eri kunstivorme. 2015. aastal tunnustati EMPi Euroopa festivalide kvaliteedimärgiga. Festivali raames toimub esmakordselt ka Põhjamaade nüüdismuusikafestivalide võrgustiku Fenoba konverents.

Madli-Liis Parts