Toimumas on festival Jutupühad

Jutupühad1.-8. novembrini peetakse Tallinnas, Tartus, Haapsalus ja Märjamaal lugude jutustamise festivali Jutupühad. Jutupühad jätkavad ammustest aegadest pärit traditisooni ‒ tuua sügistalvisesse pimedasse aega lugude jutustamisega õdusaid koosolemise hetki. Festivali raames toimuvad kogukondlikud jutuõhtud, loengud, jutuvestmise töötoad ning koolitused täiskasvanutele.

Jutupühad on liikuv püha – juhtub siia maile mõni hea jutuvestja laiast maailmast, on kohe aeg jutupühadeks. Sel sügisel tuleb mitme maa ja mere tagant, Kanadast, meile lugusid vestma Dan Yashinsky. Dan on professionaalne jutuvestja, kirjanik ja kogukonna aktivist. Armastatud jutuvestjana on ta esinenud ja õpetanud festivalidel maailma eri paigus. Ka oma kodumaal on ta teinud uskumatult palju tänapäevase jutuvestmistraditsiooni edendamiseks. Dan olnud Kanada suurima jutuvestmisorganisatsiooni, lugude jutustamise festivali ja jutuvestmiskooli asutajate hulgas.

Lisaks kaugele Kanada külalisele on huvilistel võimalus kuulata ka Ildikó Sándori, ungari rahvakultuuri spetsialisti ja jutuvestja, ülesastumist. Kogukonna jutuõhtul Märjamaal, saavad sealsed jutuhuvilised kokku omavahel, et kuulata ja jutustada üksteile oma lemmiklugusid.

Jutupühade seekordne peaesineja Dan Yashinski mõtiskleb oma jututundides enda kui jutuvestja, kuulaja ja õpetaja elu üle ning näitab, kuidas lood – isiklikest kogemustest rahvajuttudeni – on justkui maakaardid, mis juhatavad meid nii kujuteldavatel kui ka tegelikel radadel. Dan kirjutas: “Teate ju, kuidas üks lugu toob meelde teise ja nii saab sellest kodu järgmisele loole ja siis veel omakorda järgmisele. Inimestele on otsekui kingituseks anne kududa omavahel katkematult seotud lugude vaipa, mida seob see lihtne lause: Ah, sellega meenub mulle…”

“Jutuvestmine on kunst, mille juured on sügavalt põimunud ravitsemise ja õpetamisega. See on kunst, mis tuletab meile meelde, millised on meie võimalused, mis äratab üles meie unistused ja annab meile kõige raskematel hetkedel julgust. Õigel ajal räägitud ja õigel ajal kuuldud õige lugu võib muuta kõik,” sõnas Dan.

Tartus toimuval õhtuloengul, jutustab Dan oma tööst lapsevanematega vastsündinute intensiivravi osakonnas ning kogemustest, mis on seotud eakate patsientide, kogukondadega, tööga psühhiaatriakliinikus, koolides ja mujal. Ta räägib sellest, kuidas jutuvestmine võib olla muutusi toovaks jõuks nii traagilises kui ka lootusrikkas olukorras.

Aga miks just jutupühad?

Tartumaal elanud kord üks mees, Miku Juhan, kes olevat olnud omal ajal sealtkandi parimaid jutustajaid. Jutuhoogu sattunult võis ta unustada kõige kibedamad tööd. Juhtunud sedagi, et Miku perenaine läinud keskhommikul töörahvale süüa viima, aga peremees seisnud alles nurme ääres ja “kihutanud juttu”, külast kutsutud abilised sealsamas mõnuga kuulamas. Ja kui siis kusagilt kaugemalt tulnud mõni teine hea jutustaja, olnud Miku talus “jutupühad” – jutustatud poole ööni…

Lugude jutustamisfestival Jutupühad sündis Rahvakultuuri Keskuse Jutukooli eestvedamisel neli aastat tagasi. 2015.aasta festivali põhikorraldajaks on MTÜ Kogukond Harjumaalt, headeks koostööpartneriteks on Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledz, Tartu Tiigi Seltsimaja,Tartu Hansa Kool ja Jutukool.

Täpsem info:
Jutupühade kava ja teave esinejate kohta leiad siit!
Jutukooli infoleht on leitav siin.