Reedel avatakse Võrumaa esimene waldorflasteaed

Waldorflasteaed Terve Pere Aed sündis lastevanemate eestvõttel. Foto: MTÜ Terve Pere Selts
Waldorflasteaed Terve Pere Aed sündis lastevanemate eestvõttel. Foto: MTÜ Terve Pere Selts
Reedel, 11. oktoobril avab pidulikult uksed kodanikualgatuse korras sündinud Võrumaa esimene waldorflasteaed Terve Pere Aed, mis võttis esimesed lapsed vastu juba septembris. MTÜ Terve Pere Seltsi poolt loodud ja Võru vallas Parksepas tegevust alustanud lasteaed on kaheteistkümnes waldorfpedagoogikale tuginev lasteaed-lastehoid Eestis.

Võrumaa esimese waldorflasteaia Terve Pere Aed loomine on hea näide, kuidas lastevanemate idee rikastada maakonna haridusmaastikku ja luua uus waldorfpedagoogikal põhinev lasteaed, on kandnud vilja. Lasteaia loomine sai teoks tänu koostööle vanemate, Võru vallavalitsuse, Võru linnavalitsuse, Võru maavalitsuse, haridusametnike ja teiste toetajate vahel. Terve suvi läbi tegid lapsevanemad tööd, et remontida Võru vallalt kasutuseks saadud lasteaiaruumid mängukõlbulikuks ja kõigile nõuetele vastavaks.

Tänase lasteaia vanemad on koos käinud juba mitu aastat. Paari aasta eest alustati Võrumaal kodanikualgatuse korras Terve Pere Kooli loengusarjaga, kus kogenud waldorfpedagoog Heli Kudu jagas emadele-isadele nõuandeid väikelapse arengu toetamiseks. Loengutel koonduski lastevanemate tuumik, kes otsustas täita seni Võrumaa haridusmaastikul laiutanud tühimiku ning asus tegutsema waldorflasteaia loomise nimel. Selle aasta kevadel leiti tänu Võru vallale sobivad ruumid Parksepas, sügiseks olid ruumid remonditud ja koolitusluba käes. Tänu vanemate ettevõtlikkusele on nüüdsest võimalus ka Võrumaa noortel peredel valida peavoolu pedagoogika kõrval oma lastele waldorfpedagoogikale tuginev lasteaed.

Remonditööde üks eestvedajaid Pille Sõrmus ütles, et suvi kujunes töisemaks, kui algul osati arvata. „Lasteaia vanemad veetsid rannaliival peesitamise asemel aega lasteaia seinu ning põrandaid remontides. Tööd oli palju, kuid oleme tulemusega väga rahul. Ja mis peamine – koos töötamine andis meile väga hea koostöö harjutamise võimaluse. Oleme saanud omavahel päriselt tuttavaks, tänaseks teame nii üksteise kui iseenda tugevusi ja nõrkusi paremini kui kevadel enne töö alustamist. See on hea baas, et alustada igapäevast koos kasvamist lasteaia vanematena,“ rääkis Sõrmus.

Lasteaia pedagoogilist tööd tuli vedama kogenud pedagoog Heli Kudu, kelle jaoks ei ole see esimene kord käivitada waldorflasteaeda – varem töötas Heli Põlva külje all Rosmal tegutsevas waldorflasteaias. „ Ruumide valmimine on suur samm, nüüd saab alata põhitöö. Esialgu on kõik uus ja võtab väga palju jõudu, et lapsed, vanemad ja ruumid hakkaksid ühes rütmis hingama. Siinsed vanemad on valmis panustama – see on ühise uue alguse puhul kõige olulisem,“ lausus Heli Kudu.

Waldorfkoolid ja -lasteaiad üle maailma, sh ka Eestis, on loodud lastevanemate initsiatiivil. Eestis tegutseb kokku 12 waldorfpedagoogikal põhinevat lasteaeda-lastehoidu. MTÜ Terve Pere Selts jätkab ka Terve Pere Kooli loengutega, et ühiselt leida vastuseid laste kasvatamisega seotud küsimustele.

Lasteaeda saab soovi korral toetada annetusega pangaülekande teel MTÜ Terve Pere Seltsi arvele 10220210808228. Terve Pere Selts tänab kõiki, kes on algatusele õla alla pannud!

Allikas: MTÜ Terve Pere Selts