Unebuss alustab esmaspäeval ringreisi Tartust

Uuringud näitavad, et 35% liiklusõnnetustest on tingitud autojuhi ebapiisavast või halva kvaliteediga unest. Foto: Eesti Unemeditsiini Selts
Uuringud näitavad, et 35% liiklusõnnetustest on tingitud autojuhi ebapiisavast või halva kvaliteediga unest. Foto: Eesti Unemeditsiini Selts
Üleriigilise teavituskampaania „Ära istu unisena autorooli!“ raames peatub Unebuss 7.-11. oktoobril viies suuremas Eesti linnas – Tartus, Rakveres, Tallinnas, Pärnus ja Viljandis. Kampaania keskmes on sõidukijuhtide unisus ja väsimus, sellega seonduvad haigused ja riskid ning väsimuse mõju ulatus liiklusohutusele.

Liiklusstatistika andmetel esineb Eesti teedel liiklussurmasid rohkem kui paljudes teistes Euroopa riikides. Uuringud näitavad, et 35% liiklusõnnetustest on tingitud autojuhi ebapiisavast või halva kvaliteediga unest, sellega seonduvast reaktsioonikiiruse aeglustumisest, roolis tukastamisest või magamajäämisest.

„Unisena auto juhtimine on väga ohtlik, vähemalt sama riskantne kui joobes juhtimine. Seni on autoroolis tähelepanu häirumist seostatud ületöötamisega ning kahjuks liiga sageli ei oska väsimusega harjunud autojuht endal unehäiret kahtlustada,“ selgitab hetkeolukorda Põhja-Eesti Regionaalhaigla kopsuarst-unearst, Eesti Unemeditsiini Seltsi president Erve Sõõru.

Teavituskampaania käigus kogunevad huvigrupid Tallinnas 4. oktoobril toimuvale konverentsile, et teadvustada laiemal tasandil teema tõsidust ja arutada varjatud unisusega tegelemise võimalusi Eestis. Lisainfo konverentsist. Lisaks peatub 7.-11. oktoobril Unebuss viies suuremas Eestimaa linnas – Tartus, Rakveres, Tallinnas, Pärnus ja Viljandis.

„Eesti Unemeditsiini Seltsi ja Transpordi Ametiühingu korraldatud Unebussi ringreis on ellu kutsutud selleks, et tuua oluline teave inimestele lähemale, anda sõidukijuhtidele võimalus end tasuta testida ja spetsialistidelt nõu küsida,“ selgitab Erve Sõõru.

Unebussis saavad sõidukijuhid kontrollida tasuta enda päevast unisust, viiakse läbi autojuhtimise simulatsiooni uuring ja unemeditsiinialane nõustamine. Samuti jagatakse teavet ja tutvustatakse unisusega toimetuleku võimalusi. Professionaalset nõu annavad unearstid. Transpordi Ametiühingu liiklusspetsialist tutvustab ametiühingus toimuvat ning aktuaalseid teemasid.

Unebussi ringreis:

07.10 kell 12-18 – Tartu, Lõunakeskuse parkla
Kohal dr Marlit Veldi, kell 15-17

08.10 kell 12-18 – Rakvere, Põhjakeskuse parkla
Kohal dr Tuuliki Hion, kell 15-17

09.10 kell 12-18 – Tallinn, Järve Keskuse parkla
Kohal dr Erve Sõõru, kell 16-18

10.10 kell 12-18 – Pärnu, Port Artur 2 parkla
Kohal dr Heisl Vaher, kell 12-14

11.10 kell 12-18 – Viljandi, Atko Liinide territoorium, Pargi 5B
Kohal dr Mae Pindmaa, kell 14-16

Palume enda osavõtt registreerida telefonil 6 413 129 või e-posti aadressil maria.tolppa@etta.ee.
Kutsume kõiki üles aktiivsele osavõtule. Väärtusta enda ja oma lähedaste und! Ära istu unisena autorooli!

Euroopa Uneuurijate Seltsi poolt algatatud kampaaniat viib Eestis läbi Eesti Unemeditsiini Selts koos paljude abilistega. Kampaaniat toetavad Maanteeamet, Politsei-ja Piirivalveamet, Transpordi Ametiühing, Eesti Rahvusvaheline Autovedajate Assotsiatsioon, Autoettevõtete Liit, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, Mae Pindmaa Unekliinik, Resmed Finland OÜ, Hansa Medical OÜ.

Allikas: Eesti Unemeditsiini Selts