Eesti suurim lõõtspillipidu Harmoonika tuleb taas

Eesti suurim lõõtspillipidu HARMOONIKA tuleb sel aastal taas! heinakuu sumedal suveõhtul kõlab Eesti ühes kaunimas kontserdipaigas Põlva Intsikurmus südameid liigutav lõõtspillimuusika, laulab armastatud suvelaulik Gerli Padar, sekka kostub siidist kandlemängu. Kuulda saab ka põnevaid pillikooslusi, lavale tuleb ainulaadne suur lõõtspilliorkester ning suvesüdame hurmav õhtu lõpeb jalakeerutusega mändide all.

Lõõtsamängijad astuvad Intsikurmu lavale 20. juulil 2013 kell 18.

Sel aastal saab lõõtspillipidu festivali mõõtme, sest pillimänguga alustatakse juba päev varem Külaharmoonika pidudel, mis toimuvad Põlvamaa kaunites kohalikes peopaikades.

Külaharmoonika pidude üheks eesmärgiks on tutvustada seda omapärast ja kaunikõlalist pilli ka lõõtspillimängijata külades, et sealsetegi perede pisemad pojad või tütred võiks kuulda lõõtspilli häält ja vaadelda pillimängu. Lugedes lõõtspillientusiast Heino Tartese kogutud pillimängijate lugusid saab selgeks, kui määrav on pillimehe elus olnud see esimene isiklik lõõtspillikogemus. Pealegi on lõõtspill pill, mida õpitakse mitte noodi, vaid kuulmise järgi. Külaharmoonika pidusid aitavad korraldada kohalikud kultuuriseltsid ja -korraldajad.

Lõõtspillifestivali kulminatsiooniks saab olema laupäevaõhtune lõõtspillipidu Harmoonika, mida Põlva linn on korraldanud juba kaks aastat. Ka seekordne, kolmas pidu, tuleb rahvusvaheline, sest osalevad muusikud Lätist, Leedust ja Saksamaalt.

Kuulda saab põnevaid pillikooslusi, esinevad lõõtspilliansamblid ja suur lõõtsade koondorkester. Sametise lõõtsa saatel võtab laulu üles publikulemmik Gerli Padar.

Lõõtspillipidu Harmoonika kutsuti ellu, et taaselustada ja elavdada August Teppo-aegset kohalike lõõtspillimeistrite ja -mängijate traditsiooni. Lõõtspillipidudel Põlva Intsikurmus on osalenud üksiksolistid, lõõtspilliansamblid ja suur lõõtspilli koondorkester. Külalistena tegid esimesel pillipeol kaasa Estonia teatri pillimehed ja eelmisel aastal Ott Lepland. Huvi Ain Mäeotsa lavastatud Harmoonika pillipidude vastu on suur ja külastajaid on olnud tuhandeid.

Lõõtspillifestivali toetavad Euroopa Liidu Eesti-Läti programm, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Hasartmängumaksunõukogu, Eesti Kultuurkapital ja Rahvakultuuri Keskus.

Lõõtspillipeo piletid on juba müügil Piletilevis. Ootame peole!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap