Valga linnapea premeeris koolipoisist leiutajat

Sten RaideValga linnale Gruusias rahvusvahelisel leiutajate olümpiaadil kuldmedali näol kuulsust ja au toonud Sten Raide oli eile koos oma juhendajatega kutsutud linnapea tänuvastuvõtule.

Valga gümnaasiumi 11. klassi õpilane Sten Raide osales Tbilisis toimunud 7. rahvusvahelisel noorte leiutajate olümpiaadil, kus saavutas esikoha ja kuldmedali ning seda võisteldes 306 noore leiutajaga 27 riigist.

Linnapea Kalev Härk tänas vastuvõtul Sten Raidet ja tema juhendajaid, Valga gümnaasiumi õpetajaid Eva Tšepurkot ja Toomas Duvinit. Valga linnavalitsus otsustas Sten Raidet silmapaistva saavutuse puhul premeerida 300 euroga ja mõlemat tema juhendajat 150 euroga.

Valga linn on alati oma tublisid tegijaid tunnustanud, nii ka seekord. Steni uuenduslik idee IT rattalukk võimaldab ratast lukustada SMS-sõnumiga või QR-koodi abil ning samal viisil ka lukku avada. IT-rattaluku eesmärk on vähendada rattavargusi ja aidata kaasa ratta kui tervisliku transpordivahendi kasutamise mugavusele.

„Sten Raide ja tema juhendajad on toonud rahvusvahelist tuntust Valga linnale, pakkudes tehnoloogilist, kuid samas rohelist lahendust linnaruumi. Valga gümnaasiumi tugev IT- ja robootikaõpe on tänapäevase tööturu vajadusi arvestavate noorte õpetamise vundamendiks,” sõnas linnapea Kalev Härk.

Ta lisas, et Valga linna kindlaks sooviks oleks olla Sten Raide leiutise esimene praktiline kasutaja.