Eesti suurim rattamaratonide sari alustab homme Viljandis

Samsung Estonian Cup rattasarja 13-hooaja avaetapp toimub Mulgimaa pealinnas 5. mail. Start 60 km maratonidistantsile antakse Viljandi järve kaldalt keskpäeval, sellele järgnevad Balbiino lastesõidud ning 35 km poolmaratoni start. Stardinimekirjas on hetkel 1600 ratturit, neist rohkem kui 1100 osaleb põhisõidu- ja ligi pool tuhat ratturit matkasõidu distantsil.
Stardinumbri 1 all läheb rajale sarja kolmekordne võitja Caspar Austa. Põhivõistluse raskeim lõik ootab sõitjaid raja keskosas, kui Holstre-Polli mägedes läbivad ratturid kümne kilomeetri jooksul 225 tõusumeetrit. Vahefiniš ootab liidreid Holstre-Polli rajaosa lõpus, millele omakorda järgneb mõnekilomeetrise vahega Hansgrohe kiirenduskilomeeter. Kui Premium7 vahefiniši punktidele pretendeerivad sõidu liidrid, siis kiirenduskilomeetri läbimisel on parimat aega võimalus näidata kõigil sõitjatel. Viimased 6-7 kilomeetrit Viljandi järve kaldal kulgevatel terviseradadel nõuavad sõitjatelt samuti tugevat pingutust ning läbida tuleb mitu rasket tõusu. Põhisõidu rajal asub kolm- ning poolmaratoni rajal kaks teenindus- ja joogipunkti. Kokku läbivad ratturid Mulgi Rattamaratoni põhidistantsil 760- ja poolmaratoni rajal 255 tõusumeetrit.
Maratoni peakorraldaja, Viljandi rattaklubi presidendi Veiko Šmidti sõnul tuleb 60 kilomeetri pikkuse võistlusmaa läbijatel arvestada, et rada nõuab vastupidavust ning kohati ka häid rattavalitsemise oskusi. Poolmaratoni rada on igati jõukohane ka vähe treeninud matkajale.«Poolmaratoni rada sobib suurepäraselt neile, kes armastavad rattaga puhkepäevadel matkamas käia ja soovivad proovida võistlusega kaasaskäivat melu,» julgustas ta rattureid. Nii põhisõidu kui poolmaratoni trass kulgeb sarnaselt eelmistele aastatele. Pikal rajal on mullusega võrreldes vaid paar väikest muutust.
Tasuta Balbiino lastesõidud toimuvad Viljandi linnastaadioni kõrval. Korraldajad ootavad lastesõitude starti kuni 400 väikest ratturit.
Mulgi Rattamaratoni rada on heas seisukorras. Rajameistrite kinnitusel pole rada pikaks veninud kevade tõttu sugugi porisem kui varasematel aastatel ning sel pühapäeval võib Viljandimaa metsades ja põldudel nautida kiiret rattasõitu.
Võistluse korraldajad on spetsiaalselt Saksamaalt tellinud võistluskeskusesse innovaatilise duširekka, et osalejad end pärast rattasõitu saaksid mugavalt puhtaks pesta. Esmakordselt Eestisse ja ka Põhja-Euroopasse jõudvas Hansgrohe duširekkas asub 20 erinevat dušši.
Samsung Estonian Cup rattasarja kokkuvõtliku paremusjärjestuse selgitamisel läheb nii maratoni kui ka poolmaratoni distantsil igalt sõitjalt arvesse kuus parimat etappi kaheksast. Lisaks selgub aktiivseim rattur Premium7 vahefiniši punktide alusel, samuti Hansgrohe kiirenduskilomeetri parim, mille selgitamiseks liidetakse kõigi kaheksa etapi kiirenduskilomeetrite läbimise ajad. Võistkondlik punktiarvestus toimub eraldi nii mees- kui ka naiskondade vahel ja arvesse lähevad võistkonna nelja parima ratturi kohapunktid kõigilt etappidelt.