Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu võitsid peapreemia

Peapreemia võitja duo Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu laval. Foto: Sigrid Semm
Peapreemia võitja duo Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu laval. Foto: Sigrid Semm

Sel nädalavahetusel Põlvamaal Mooste mõisakompleksis toimunud meeleoluka XIV Eesti rahvamuusikatöötluste festivali peapreemia läks duole Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu.

Eesti rahvamuusikatöötluste festival algas reedel TeateTantsu ja Päikese looja laulmisega Uma Pido kooride saatel ning jätkus väga meeleoluka ja rahvarohke simmaniga lõõtsamängijate ja Mooste Rahvamuusikakooli muusikute, Põlva Tantsib tantsijate, festivali ansamblite ja külaliste seltsis. Kahepäevane festivali tõi Moostesse kokku üle 100 muusiku, umbes sama palju lauljaid ning üle 200 tantsija.

Parima kohustusliku loo töötluse preemia pälvis Harjumaa ansambel Rüüt, noortepreemia Wigla Tallinnast ning tulevikulootuse nimelise preemia Viljandi neidudest koosnev trio Midrid. Sel aastal oli kohustuslikuks lauluks Põlva kihelkonnast pärit laul “Õtak tulõ”.

Konkursi väliselt pälvis eripreemia ersade ja mokšade pärimuskultuuri traditsioonide hoidmise ja tutvustamise eest Mordvast pärit külaliskollektiiv Merema.

Neljateistkümnendat korda toimunud Moisekatsi Elohelü žüriisse kuulusid tänavu helilooja Sven Grünberg, Eesti Pärimusmuusika Keskuse eestvedaja Ando Kiviberg, žürii esimees helilooja Tauno Aints, festivali patroon etnomusikoloog Ingrid Rüütel ning ERRi tegevprodutsent ja saatejuht Ruth Alaküla.

Žürii esimehe Tauno Aintsi sõnul eristus peapreemia pälvinud duo Malva ja Kirsipu teiste seast oma oskusega luua väikestest muusikalistest kujunditest mõjus tervik. “Nad väärtustasid väga kõla, pakkusid põnevaid rütmimustreid ja ühendasid osavalt kaks lugu üheks suuremaks teoseks”, iseloomustas Aints duo esinemist.

Ansambli liige Kulno Malva lisas, et tema jaoks oli positiivselt üllatav festivali selleaastase võistluskontserdi kõrge muusikaline tase. “Kui oleksin pidanud olema ise otsustajate hulgas, oleks mul olnud väga raske ühte ansamblit teistest esile tõsta”, kommenteeris Malva festivali võistluskontserti. Ta lisas, et positiivselt üllatas ka eeskujulikult ja leidlikult renoveeritud Mooste mõisakompleks.

Festivali patroon Ingrid Rüütel andis oma patrooni auhinnaks olnud torupilli üle Tartu ansamblile Singelus, Võru Instituudi Julge Joro auhind läks Nolens Volensile, pärimusmuusika keskuse auhind Karksi-Nuia ansamblile Tuulepuu ning Võru folkloorifestivali auhind kollektiivile Ars Apta.

Publik valis oma lemmikuks Jalmar Vabarna ja Sandra Sillamaa duo. Folgisellide Seltsi auhind, väikekannel, anti Värska ansamblile Foron Doce.

Festivali korraldab MTÜ Folgisellide Selts. Festivali peakorraldajad Ülo Needo ja Ülle Podekrat tänavad kõiki osalejaid, abilisi ja sponsoreid, tänu kellele sai XIV eesti rahvamuusikatöötluste festival teoks.

Kati Taal