FRAGILE – kunst nägemispuudega inimestele ja tantsuõhtud KUMUs

Tallinna Ülikooli Astra hoones toimub sel nädalavahetusel (19.-21.aprillini) rahvusvaheline FRAGILE sümpoosion „Tants, kunst ja nägemisvaegus”. Parallelselt leiavad reedel ja laupäeval kl 19.30 KUMU auditooriumis aset FRAGILE etendusõhtud.

Sümpoosion on Fragile-nimelise Euroopa Liidu poolt toetatud projekti kulminatsiooniks, mõlemad keskenduvad nägemispuudega inimeste ja kunstide valdkonna kokkuviimisele. Projekti koordineerib Bærum Kulturhus Norrast, seda toetavad ülejäänud partnerid: Tallinna Ülikool (Eesti), Vo’Arte (Portugal) ja Salamanda Tandem (Ühendkuningriik).

“Fragile” (tõlkes ”habras”) algse idee autoriks on Norra koreograaf Kjersti Kramm Engebrigtsen. Kjersti, soovides jagada Euroopaga laiemalt oma tantsukogemust pimedate inimestega ja selle haprust, kutsus Eesti koreograafi Ajjar Ausma ja Portugali koreograafi Ana Rita Barata oma ideed edasi arendama.

2006.a. esimeste suhtlemistega alanud ja 2011.a. sügisest tõesti käima lükatud projekt on sidunud nägemispuudega inimesed ja tantsukuntnikud ühisesse loomeprotsessi Eestis, Norras ja Portugalis. Läbi mitmekülgsete ettevalmistuste ja regulaarsete loova liikumise tundide nägemispuudega inimestega jõudis “Fragile” 2012.a. septembris lõppfaasi, mis kulmineerus 29. märtsil 2013.a. kolme maa etenduste koos esietendumisega Almada teatris, Lissaboni külje all, Portugalis. Peale 16. aprilli etendusõhtut Norras, Oslo külje all Bærum Kulturhusis, saab etendusi näha juba 19.-20. aprillli õhtutel Tallinnas, KUMU auditooriumis. Mõlemal õhtul pakutakse publikule eestikeelset kirjeldustõlget, laupäeval lisaks ingliskeelset. Kella 19:00-st on nägemispuudega inimestel võimalus eeltutvuda tantsijate ja ruumiga.

Sümpoosioni „Tants, kunst ja nägemisvaegus” fookuses on nägemispuudega inimeste osalus kunstivaldkondades laiemalt. Teemaatikalt jaguneb konverents kolmeks: Kunst – kõikehõlmav ja kaasav esteetika; Treening ja töö – meetodid ja barjäärid; Heaolu – väärtus ja väärtustamine.  Kahe sisulise päeva jooksul saavad kokku sadakond nägijat ja nägemispuudega esinejat ning osalejat üle Euroopa. Võimalus on valida enam kui 25 erineva paralleelsessiooni vahel. Ettekanded toimuvad loengute, tunnetuskunsti esitluste ja osaluskogemuse/praktiliste töötubade vormis. Lisaks posterettekanded, kompimiskaardi valmistamine jms. Konverentsi töökeeleks on inglise keel.

Karmen Ong

projekti Fragile Eesti koordinaator

Share via
Copy link
Powered by Social Snap