Viljandi muuseumis avatakse näitus “Lapse põli”

Reedel, 5. aprillil kell 15 esitleb Viljandi muuseum oma toimetiste kolmandat osa “Mulgid ja Mulgimaa vanadel fotodel” ning avab muuseumi näitusemaja uue hooaja näitusega “Lapse põli”.

Lisaks muuseumi toimetiste esitlusele kõnelevad värskelt ilmunud “Mulgi sõnastikust” selle koostaja Alli Laande ning Mulgi Kultuuri Instituudi vanem Erich Palm.

Raamat “Mulgid ja Mulgimaa vanadel fotodel” tutvustab ajaloolise Mulgimaa kihelkondi Viljandimaa fotokogudes säilinud kujutiste hulgast tehtud valiku ning täiendavate saatetekstide vahendusel. Tekstid on rööpselt mulgi, eesti ja inglise keeles. 264-leheküljelise raamatu koostaja ja toimetaja on muuseumi teadusdirektor Ain-Andris Vislapuu. Tegemist on muuseumi viieteistkümnenda jätkväljaandega, mis varem kandis aastaraamatu nime.

Fotod on pärit Abja muuseumi, Helme koduloomuuseumi, Karksi külamuuseumi, Mõisaküla muuseumi, Tarvastu muuseumi ja Viljandi muuseumi fotokogust ning järgmistest erakollektsioonidest: Viktor Kuld, Helju Lehesmets, Margus Mõisavald, Ly Mäemurd, Helvi Palusaar, Tõnu Parmakson, Felix Priimägi, Sirje Rist, Kalle Räästas, Imbi-Sirje Torm, Peeter Vabrit, Jaan Vali, Heino Vares, Laine Velner ja Jüri Villemson.

Raamatu sisse saab pilku heita veebilehel http://muuseum.viljandimaa.ee/?op=news&id=279.

Näituse “Lapse põli” sünni taga on Viljandis elav noor pere, Kiti ja Peedu Põld, kellele kuulub hulgaliselt lasteriideid ja -esemeid aastatest 1970-1985. Näitus valmis perekond Põllu erakogu põhjal ning on hea näide sellest, kuidas muuseumi näitused võivad sündida kohalike elanike abiga.

Näitus kajastab 1970. aastate laste elu alates sünnist kuni koolini. Väljapanek pöörab tähelepanu tolleaegsele laste riietusstiilile ja lasteasjadele, väärtustab esemetega seotud mälestusi ning innustab peresid laste asju alles hoidma. Ruumist leiab midagi tuttavat iga 30-45-aastane inimene, kes ise on samasuguseid riideid kandnud ja selliste mänguasjadega mänginud ning ka selle põlvkonna laste emad-isad. Noorematele annab see näitus ettekujutust, kuidas meie väljanägemine ja mängud on ajas muutnud.

Näitusega seoses kogusid õpilased sama perioodi lapsepõlvemälestusi, mille paremikku näitusel lugeda saab. Kokku laekus kolme kooli kolme õpetaja õpilastelt neliteist tööd. Osalejad saavad näituse avamisel muuseumilt tänutäheks erinevaid meeneid.

Näituse kuraator on muuseumi pedagoog-projektijuht Liina Roht. Eesti Rahva Muuseumi omakultuuride osakonna korraldatud maakonnamuuseumide omanäituse projektide konkursi võitjana sai muuseum kasutada kutselise kujundaja abi. Näituse kujundaja, Eesti Kunstiakadeemia ja Tartu Kunstikooli haridusega kujunduskunstnik ja graafiline disainer Teele Puusepp on osalenud mitmel ühisnäitusel, sealjuures olnud nendest kahel ka kuraatori rollis. Näituse vormistamisel andis abi ka teater Ugala.

Näitus jääb avatuks 11. augustini. Muuseumi näitusemaja on avatud aprillis T-L kell kella 10-17 ning maist augustini E-P kella 11-18 ning asub aadressil Johan Laidoneri plats 10, Viljandi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap