Selgusid linnade linnuvaatluse lõplikud tulemused

Valge-toonekurg, keda linnade linnuvaatlusel kohati ainult Tartus. Foto: Villu Anvelt.
Valge-toonekurg, keda linnade
linnuvaatlusel kohati ainult Tartus. Foto: Villu Anvelt.

Pühapäeval, 31. märtsil toimunud linnade linnuvaatlus ehk linnadevaheline linnuralli näitas erakordselt hilist kevadet. Ürituse 12-aastase ajaloo jooksul jäi esmakordselt pikima liigiloendiga linnal ületamata 50 linnuliigi piir.

Tänavusel linnade linnuvaatlusel osales 92 inimest, kes vaatlesid linde 20 Eestimaa linnas. Esmakordselt osalesid Abja-Paluoja, Antsla, Karksi-Nuia ning Maardu. Aastate jooksul on linnadevahelisest linnuvõistlusest osa võtnud 35 linna.

Seekordse linnadevahelise linnuvõistluse võitis Tallinn, kus saadi kirja 49 linnuliiki. Tasavägises võistluses edestati napilt Tartut ja Pärnut, kus märgati mõlemas 44 linnuliiki. Viie liigirikkama linna hulka kuulusid seekord veel Tapa (40) ning Kärdla (39).

Meie linnades kohati kokku 80 linnuliiki ehk 11 liiki vähem kui mullu ja koguni 21 liiki vähem kui aastal 2008. Varase kevadega aastatel on näiteks ainuüksi Haapsalus nähtud pea sama palju liike. Põnevamateks vaadeldud linnuliikideks olid sel aastal väikepütt, vesipapp, laanepüü, tuuletallaja ning äsja saabunud valge-toonekurg. Hilisest kevadest annab tunnistust asjaolu, et meie linnades jäid seekord märkamata sellised tavapärased varakevadised saabujad nagu põldlõoke, kiivitaja, sookurg ning õõnetuvi.

Ässad ehk liigid, mida vaadeldi ainult ühes linnas:

 • Haapsalu: lauk
 • Kuressaare: hallhani
 • Kärdla: väikekoskel, tõmmukajakas, musttihane
 • Lihula: kaelustuvi
 • Otepää: laanepüü, laulurästas
 • Paldiski: punapea-vart
 • Pärnu: vainurästas, roohabekas
 • Tallinn: ristpart, väikepütt
 • Tapa: piilpart
 • Tartu: valge-toonekurg, kanepilind
 • Tõrva: värbkakk
Share via
Copy link
Powered by Social Snap