Kaarel Saha preemia saavad Evald Kampus ja Paavo Nõgene

Kaarel Saha preemia tänavused laureaadid on teatriloolane Evald Kampus ning endine Vanemuise teatri direktor Paavo Nõgene. Preemiad antakse üle reedel, 22. veebruaril Vanemuise väikeses majas draamalavastuse “Paplid tuules” esietendusel, üleandjaiks Kaarel Sahk juunior ja Vanemuise teatrijuht Toomas Peterson.

Saha-nimeline eraalgatuslik preemia on mõeldud teatri etendusi teenindavale ja lavastusi ettevalmistavale töötajaskonnale­. Traditsiooniliselt antakse igal aastal välja kaks preemiat: üks on Vanemuise teenekale töötajale, teine läheb väljapoole Vanemuist.

Evald Kampus on teatriloolane, kes töötas aastatel 1957-1988 Vanemuise kirjandusala juhatajana, hiljem välissuhete korraldaja, toimetaja ning nõunikuna. Aastatel 1994-2004 kuulus ta Vanemuise Seltsi juhatusse. Alates aastast 2006 on ta Vanemuise Seltsi auliige.

Paavo Nõgene töötas Vanemuise teatris kokku 17 aastat. Aastal 1995 alustas ta valgustusala abitöölisena, sealt edasi töötas ta valguskujundajana, valgustusala juhtajana, peaprodutsendi ning viimased viis aastat, kuni 31. detsembrini 2012, teatrijuhina. Alates 1. jaanuarist 2013 om Paavo Nõgene kultuuriministeeriumi kantsler.

Kaarel Saha preemia antakse tänavu välja 18. korda. Aastatel 1996-1999 olid selle preemia väljaandjaiks Kaarel Sahk juunior ja Vanemuise Selts, praegu on Kaarel Sahk juuniori partneriks Vanemuise teater.

Kaarel Sahk (1915-1994) oli Vanemuise legendaarne haldusjuht, kelle eestvedamisel tehti korda Vanemuise majad ning kelle teadmiste toel kerkis Ugala teatrihoone. Aastatel 1944-1950 ja 1961-1976 oli ta Vanemuise direktori asetäitja, 1976-1989 tehniline direktor.

Ave-Marleen Rei