Obinitsa muuseumis õpetati nukufilmi tegema

animeeriminePühapäeval, 20. jaanuaril toimus Obinitsa muuseumis animatsiooni õpituba OÜ Animailma liikmete Marili Toome ja Piret Siguse juhendamisel.

Peredele mõeldud kolmetunnise õpitoa vältel said osalejad proovida kahte animatsioonitehnikat. Esmalt prooviti kaadrikaupa iseenda nukuna liikumist ning teise tehnikana tegeleti esemete animeerimisega. Enim elevust tekitas filmitehnilistest trikivõimalustest teada saades erinevate lühifilmistsenaariumide väljamõtlemine. Õpitoa tulemusel valmis kaks paarikümnesekundilist nukufilmi.

Õpitoas osalenud tõdesid, et nukufilmi tegemine nõuab suurt kannatlikkust ning palju aega, ent samas on tegemist väga loova ja haarava tegevusega. Kavas on aprillikuus läbi viia veel täiendav õpituba, kus tutvustatakse ka teisi animeerimistehnikaid.

Õpituba seondub kevadeni Obinitsa muuseumis väljasoleva näitusega, kus on väljas OÜ Animailma poolt 2011.a. valminud nukufilmi “Ütsi, ütsi, õeke!” tegelased ning taustad.

Humoorikas ja õpetlik, seto käsitööd ja traditsioone väärtustav lamenukktehnikas nukufilm baseerub Juhan Kunderi rahvajutul “Vaeslaps ning talutütar”. Nii räägitaksegi lugu sellest, mis võib juhtuda vanas saunas pärast südaööd, kui mängu tulevad vanapaganad, tikutops, kavalus ja ahnus.

Eve Ellermäe, Obinitsa Muuseumi juhataja asendaja