Uus matkarada läbib kuut maakonda

Täna avatakse Lääne-Virumaal Oandu looduskeskuses üle-eestiline matkarada, mille pikkus on 370 kilomeetrit ja mis läheb ka läbi Viljandimaa.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) matkatee läbib Harju, Lääne-Viru, Järva, Rap­la, Pärnu ja Viljandi maakonda.

Selle Kesk-Eesti lõik algab Vändra vallast Kellisaare lõkkekohast, läbib «Sakala» teed, jõuab Hüpassaarde, sealt Oksale, Kõrtsi, Tõramaale ja Lätti ning lõpeb Pärnumaal Saarde vallas Pertlimetsa lõkkekohas. Viljandimaal kulgeb rada 40 kilomeetrit.

Matkarada läbib kahte rahvusparki, üheksat kaitseala, nelja RMK puhkeala, kuut maakonda ja 33 RMK laagripaika. Seda saab läbida ka lõikude kaupa. Alustada saab Oandu, Aegviidu, Soomaa või Kabli looduskeskuse juurest ning Pärnumaa metskonna kontori juurest Laiksaarest.

Raja äärde on lisaks teistele infotahvlitele pandud 11 sellist, mis tutvustavad metsaga seotud hüvesid. Leidub ka telgi- ja lõkkekohti, kus saab puhata ning mõnusalt aega ja ööd veeta.

RMK loodushoiuosakonna Kesk-Eesti piirkonna juhataja Ly Laanemetsa sõnul ajendas matkateed looma inimeste huvi mitmepäevaste matkade vastu.

Osakonna juhataja Marge Rammo rääkis, et pühapäevase avamise ajal läheb rajale esimene matkarühm. «Kümne päeva jooksul matkab selle koosseisus 21 inimest,» ütles Rammo ja lisas, et terve raja, 370 kilomeetrit, läbib siiski vaid kuueliikmeline grupp, kuhu kuuluvad teiste seas matkamees Tõnu Jürgenson ja mägironija Alar Sikk.

«Avamisel tutvustatakse lühidalt uut matkarada ning Tõnu Jürgenson räägib, milline peaks olema matkakoti sisu,» lausus Rammo. Peale selle paigaldatakse üheskoos ühte kilomeetrit tähistav tahvel. Loodushoiuosakonna juhataja jutu järgi ilmub uue raja kohta «Postimehe» vahel ka erileht.

Merilyn Säde.

Hüpassaare matkarada viib läbi rabastuva metsa Kuresoo rabasse.
foto: ELMO RIIG/SAKALA