Võru Folkloorifestival algab täna õhtul Teppo talu õuel

Meenutus eelmise festivali melust
Täna algav XVIII Võru Folkloorifestival saab õhtul hoo sisse Teppo talu õuel esitatava tantsuetendusega Suvehaljas tantsusamm, mille lavastab Võrumaa üks tuntumaid tantsujuhte Maire Udras.  Võru parimaid rahvatantsijaid saadavad Mari Kalkun ja sõbrad.

 Võrumaalt pärit kuulsa  lõõtsameistri August Teppo kodutalu õuel Võru valla Loosu külas võetakse nii suurejooneline lavastus ette esmakordselt.  Asja õnnestumisel võib sest niigi sümboolse tähtsusega kohast aga kujuneda edaspidi veel üks uus väärt paik tulevaste kontsertide jaoks.

August Teppo jõudis oma pika elu jooksul valmistada umbes 150 pilli. Viimase neist tegi ta 1959. aastal 84-aastasena. Tüüpiline Teppo lõõts on neljarealine ja kolmekooriline ning nad tunneb ära erilise kõlatämbri järgi. Ühe pilli meisterdamiseks kulus meistril umbes kolm kuud, seda talutööde kõrvalt. Teppo lõõtsasid arvatakse praeguseks olevat järgi umbes 40, neist ligi 15 on ka aktiivses kasutuses.

12.-15. juulil toimuv XVIII Võru Folkloorifestival kannab võrukeelset nime „Päivgi tands tsõõrin“.  Kui paljude teiste folkloorifestivalide pearõhk on eelkõige muusikal, siis Võru festival on läbi aastate olnud ka üks suuremaid iga-aastaseid rahvusvahelisi tantsufestivale Eestis. „ Seekordse festivali nimega rõhutame taas koostantsimise ja – musitseerimise võlu,“ ütleb festivali tegevjuht Kadri Valner.

Nelja päeva jooksul toimub Võru linnas ja maakonnas üle 50 kontserdi, lisaks traditsiooniline tänavatants, publiku  ja esinejate ühised õhtulaulmised ja koostantsimised,   August Teppo nimeline eesti lõõtsa võistumängimine, töötoad, kirikukontserdid, noorte muusikute ülesastumised festivali vabalaval, õhtused simmanid jne.

Selgi aastal on külalisteks oma maade tipptantsurühmad Lätist, Ukrainast, Poolast ja Slovakkiast, samuti enam kui kolmkümmend erinevat tantsu- ja muusikakollektiivi Eestist.

Festivalile eelnes mitu rahvarohket tantsutuba juba märtsikuust alates nii Võru linnas kui maakonnas ning ka festivalipäevadel on kõigil külalistel võimalus mitte ainult pealt vaadata, vaid ka ise kaasa tantsida ja laulda. „Loodame, et iga osaleja õpib festivali käigus mõne uue tantsu,“ on kuulsa iga-aastase Võru tänavatantsu eestvõtja Maire Udrase soov.

Festival muudab reedest pühapäevani osa Võru kesklinnast vaid jalakäijate pärusmaaks, et pidulised võiksid segamatult festivalil ringi liikuda. Festivaliala kahte otsa seob linna läbiv rekordpikk käsitöö ja kohaliku toidu laat, kus linlastele ja külalistele pakuvad head ja paremat üle 180 müügikoha.

Täpsem kava: www.vorufolkloor.ee