Pärnu Orelifestival tähistab kümnendat sünnipäeva

Juubeliaasta avakontsert toimub 1. juunil. Kaunist orelimuusikat saab Pärnus nautida läbi suve, kontsertide algus igal reedel, kell 20 Pärnu Eliisabeti kirikus. Linna pikimal suvefestivalil esitletakse eelkõige Eesti organiste.

Orelifestivali kunstiline juht Jaanus Torrim: „Orel ja orelimuusika on leidnud suvepealinnas oma kindla koha. Järjepidevus, mida oleme hoidnud ja linn toetab, on kasvatanud ustava publiku. Eelmisel aastal külastas meie kontserte üle 600 kuulaja. Et tegemist on elitaarse kunstiga, ei pretendeerigi me laiadele rahvamassidele, vaid pigem intiimsemale õhustikule ja tänulikule kuulajale. Puupüsti orelikontserdid jäävad umbes 40-aasta tagusesse aega, kui Pärnus puhkas tollane vene intelligents.“

Koostöös Tallinna Orelifestivaliga kutsutakse igal aastal Pärnusse vähemalt üks-kaks esinejat välismaalt. Sellel suvel saab kuulata Itaalia organisti Luca Massaglia’d, kes esitab Pärdi, Bossi ja Ebeni loomingut.

2010. aastal valminud uue eksklusiivse oreli, mille ehitas Eliisabeti kirikule orelimeister Hardo Kriisa, on soojalt vastu võtnud nii kuulajad, vaatajad kui ka Eesti ja välismaa organistid. See on suurim Eesti orelimeistri töö ja Eesti kunstniku kavandatud oreliprospekti tervikkompositsioon pärast II maailmasõda.

Orelifestivali korraldab Pärnu Eliisabeti kirik. Toetajad on Pärnu Linnavalitsus, Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital. Vaata lisaks: www.eliisabet.ee

Allikas: Merike Viilup