Saada oma kasutatud triiksärgid Viljandi folgile

Anna oma vanale triiksärgile uus elu Viljandi folgi laval. Foto: osta.ee
Sel aastal saavad kõik huvilised osaleda Viljandi pärimusmuusika festivali lavade kujundamisel. Kogu kokku oma vanad triiksärgid ja vii Viljandi folgi korraldajatele – nõnda annad vanadele särkidele uue elu ning kohtad suvel oma rõivaid folgifestivali laval!

Traditsioon igal aastal esinemispaigad erinevalt kujundada ulatub tagasi 1997. aastasse. Möödunud 15 aasta jooksul on lavade kaunistamisel kasutatud palju erinevaid materjale. Uute materjalide kõrval on tihti käiku läinud korduvkasutatud materjalid ja tööstuslikud tootmisjäägid: üle paljude aastate lemmikmaterjaliks olnud trikotaaži ribad on kangatootmise jäägid. Ka oma aja ära elanud lavakujundused harutatakse tihti üles, et siis seejärel anda neile uus elu mõnes uues lavakoosluses.

Võimalusel on lavakujundused olnud ühel või teisel moel seotud aasta teemaga. 2012. aasta festivali teema „Mehe laul” on inspireerinud end siduma lavakujundustega uue nurga alt, tehes seda hoopis teemakohase materjalikasutuse läbi. Ave Matsin, kes on festivali lavasid kujundanud 2003. aastast, otsustas seekord meeste kasutatud triiksärkide kasuks, mille kogumise aktsiooni on just nüüd õige aeg alustada.

Viljandi folgi plakat 2012
Triiksärgid on paljude meeste igapäevane rõivastus. Tihti visatakse kvaliteetsest kangast riideese kõrvale peale esimesi kulumismärke. Samas on suur osa kangast veel kasutuskõlblik. Seda soovimegi läheneva festivali tarbeks tehtava Kaevumäe uue lavakujunduse materjalina kasutada. Milline täpselt uus lavakaunistus välja hakkab nägema, sõltub juba meieni jõudvatest riideesemetest. Kuidas loodav lavakujundus suhestub meeste lauluga ja milliseid uusi seoseid see tekitab, jääb juba iga peokülalise enda mõelda ja otsustada.

Nii et mehed: koguge kõik armsad, kuid oma aja ära elanud triiksärgid kokku ja tooge need aida Viljandi Pärimusmuusika Aida majajuhi kätte. Me anname neile uue elu!

26.-29. juulil 2012 peetav XX Viljandi pärimusmuusika festival kannab pealkirja “Mehe laul”. Öeldakse, et naised andestavad, aga mehed unustavad. Küllap peitub siin üks põhjustest, miks naistel on olnud laulude põlvest põlve kandmisel suurem roll kui meestel. Ent traditsioonid on oma loomulikul viisil tuginenud ikkagi tugevatel soorollidel. Sellest on alati sündinud kirg, mis kannustab otsima uue elu lätet ja sunnib hoidma oma.

Rutakust ja pealiskaudsust kummardav ning rituaale tagaplaanile suruv tänapäev, aga ka see, et meeste füüsiline jõud pole enam elu jätkumise kõige olulisem omadus, on andnud tõuke soorollide ühtlustumisele. Selles valguses tahab järgmine Viljandi pärimusmuusika festival rõhutada: me vajame endiselt naiselikku kätt ja suhtumist, aga ka mehelikku ilmavaadet ja tundeväljendust – seda nii muusikas kui ka kõiges igapäevases.

Tänavune festival kannab pealkirja „MEHE LAUL” ja toob esile meeste laulud, mis on meestele auasjaks ning mis sütitavad nii mehi endid kui ka naisi ja lapsi. Loe lähemalt www.folk.ee.

Allikas: Piret Simson, Viljandi pärimusmuusika festivali pressipealik