Kohilas toimub Balti riikide ühine metsaistutuspäev

Foto: erakogu
Kolmapäeval, 25. aprilli keskpäeval avavad Läti põllumajandusminister Laimdota Straujuma koos Eesti keskkonnaministri Keit Pentusega Kohila valla Pihali külas Baltimaade esimese ühise metsaistutuspäeva, millega tähistatakse ka 23.aprillil alanud Eesti üleriigilist metsanädalat.

Veidi enam kui paarile hektarile istutatakse 5000 kaseistikut, mis tuuakse kohale Eestist Juhani Puukoolist. Noori kaseistikuid on kutsutud istutama Eesti, Läti ja Leedu riigi ja omavalitsuste, vabaühenduste ja metsandusvaldkonna ettevõtete esindajad ning Kohila koolinoored, kokku ligikaudu 150 inimest.

Ühise metsaistutuspäeva idee tuli Lätist, kontserni Latvijas Finieris esindajate poolt, kelle eestvedamisel algatati Lätis üleriiklik kaseprogramm juba 15 aastat tagasi. Kaseprogrammi raames tehakse seal pidevat koostööd oma ala professionaalidega üle kogu maailma. Kask on Firma Latvijas Finieris tunnuspuu. Seda kasvatatakse nii ilu kui ka väärt puidu pärast.

„Soovime jagada oma kogemusi ja oleme avatud Eesti kolleegide uutele ideedele,“ kommenteeris kaskede istutamise algatust Kontserni Latvijas Finierise juhatuse esimees Uldis Bikis. Eesti, Läti ja Leedu kogemusi ühendades on võimalik luua kõiki Baltimaid hõlmav metsandusvaldkonna teadmiste pank ja esindada maailmaturul edukamalt kõigi kolme naaberriigi ühiseid huve.

Kohila vallavanem ja metsanduse asjatundja Heiki Hepner tuletas meelde, et Kohila on suurte metsandustraditsioonidega vald. „Eesti iseseisvumise järel asus siin riigimetskonna keskus, nõukogude ajal ja taasiseseisvumise algusaastatel juhiti siit Rapla-ja Harjumaa riigimetsade majandamist. 19. sajandi lõpul rajati Kohilasse tselluloosi ja paberitööstus, mis töötas sajandi. Nüüd on järg jõudnud vineeri tootmiseni ja selle üle saab vaid rõõmu tunda. Tehas annab tööd meie inimestele ja loob metsaomanikele võimaluse puidu kõrgel tasemel väärindamiseks,“ lisas Hepner.

Tänavu sügisel Kohilas vineeri spooni tootmist alustav Latvijas Finieris Gruppi kuuluv OÜ Kohila Vineer. Ettevõtte tutvustamiseks ja kaseprogrammi edasiarenduseks korraldavadki Läti Vabariigi Suursaatkond koostöös Kohila Vallavalitsuse ja OÜ-ga ühise metsaistutuspäeva Kohila vallas.

Allikas: Kohila vallavalitsus