Alexanderi tehnika aitab seljavaludest priiks

Foto: alexanderitehnika.ee
Pirita Vaba Aja Keskuses tuleb nädala pärast, 26. novembril kl 12-14 Alexanderi tehnika loeng, millest tasub osa võtta neil, keda vaevavad selja-, kaela- ja õlavalud, stress, liigeseprobleemid jm tervisehädad. Õpetaja Karin Brown annab tutvustava loengu tasuta.

Alexanderi tehnika on praktiline eneseabi meetod, mille õppimine võimaldab inimesel saada teadlikuks elu jooksul omandatud kahjulikest pingeid tekitavatest harjumustest ning õpetab ühtlasi, kuidas neist hoiduda.

Loeng sisaldab ka praktilist osa. Kaasa võtta joogamatt, natuke raamatuid pea alla panemiseks (umbes 5 cm õhemaid raamatuid). Selga tavalised riided (püksid jalga), soe kampsun ja soojad sokid.

Alexanderi tehnika sai oma nime 19. sajandi lõpus tegutsenud austraalia näitleja Frederick Matthias Alexanderi (1869-1955) järgi. Olles oma karjääri tipus, kaotas F.M. Alexander ootamatult hääle. Arstid ei osanud teda aidata ja nii hakkas ta ise enda keha uurima, avastades seejuures, et hääle kadumise põhjuseks olid valed kehaasendid ja ülepinge terves kehas. Ta avastas, et tal oli kalduvus viia oma pead kuklasse, mistõttu tema kael ja selg olid kokku surutud ja väga pinges. Kümne aasta jooksul töötas Alexander välja tehnika, mille abil on võimalik taastada pea, kaela ja selja omavahelist tasakaalu. Alexander märkas tõsiasja, et keha ja mõtlemist ei saa käsitleda lahus. Samuti leidis ta, et inimeste tervis on palju mõjutatud kehakasutusest.

Alexanderi tehnika võib aidata paljusid inimesi, kes puutuvad igapäevaelus kokku sundasenditega – muusikud, näitlejad, sportlased, kontoriinimesed jne. Põhjuseid, miks inimesed võtavad Alexanderi tehnika tunde, on erinevaid. Sageli on põhjuseks:
– selja-, kaela- ja õlavalud,
– stress, ärevus ja depressioon,
– hingamisraskused,
– halb kehahoid,
– rasedus ja sünnitus,
– osteoartriit ja liigeseprobleemid,
– korduv ülekoormusvigastus ja randmenärvipõletik (karpaaltunneli sündroom) ja
– operatsioonist või vigastusest toibumine.

Kuid selleks, et Alexanderi tehnikast kasu saada, ei pea teil olema selja- või kaelavalusid. Alexanderi tehnika eesmärk ongi eelkõige selles, et me saaksime oma kehakasutusest rohkem teadlikuks, sest siis on võimalik paljusid kahjulikke harjumusi üldse vältida ja säilitada loomulik keha tasakaal, koordinatsioon, hingamine ja liikumine.

Loengusse registreerimiseks palun võtke ühendust Karin Browniga. Email karinhallingu@gmail.com või telefonil 56489536.

Allikas: www.alexanderitehnika.ee