Algas kampaania “Koeraomanik, ära ole meie häbiplekk!”

Foto: uniteddogs.com
Eesti Koerainimesed alustasid üle-eestilist kampaaniat “Koeraomanik, ära ole meie häbiplekk!”, mis on suunatud eelkõige linnades ja suuremates alevites elavatele koeraomanikele.

Ilusad päikesepaistelised ilmad meelitavad inimesi linnaruumi rohealadele aega veetma ja on paha küll, kui ei leia kohta kus istuda või veel hullem – astud esimese sammuna koera väljaheite sisse. See tekitab viha koeraomike ja koerte vastu, mis on ka osaliselt põhjendatud.

Kuigi igal koeraomanikul on kohustus oma koera väljaheited ära koristada, ei täida seda nõuet siiski mitte kõik. Ka meedias on palju kirjutatud aktiivsetest linnakodanikest, kes pistavad lipukesi koerte väljaheidete sisse ja märgistavad talvel spray värvidega, et saavutada meedia ja koeraomanike tähelepanu.

Kogu selle meediakajastuse ja tähelepanu juures jääb arusaam, nagu kõik koeraomanikud on vastutustundetud ja ei korista oma koera väljaheiteid. Mind isiklikult solvab selline üldistamine ja ka enamikke koeraomannike, kes on teadlikud oma vastutusest koera ja koerapidamise seaduse ees.

Selle kampaaniaga tahame selgelt välja õelda, et ka meie “Eesti Koerainimesed” ei aksepteeri selliseid koeraomanikke ja kutsume kampaaniaga neid üles puhtust pidama. Olukorra parandamiseks ja koeraomanike korrale kutsumiseks on vaja ühiskondlikku aktiivsust. Nii koeraomanike endi seast, kui tavakodanikelt. Kindlasti selline suhtumine parandab olukorda märgatavalt.

Alati võib juhtuda, et väljaheidete kotte on kaasas vähem kui vaja või ununesid sootuks koju, oleme ju inimesed. Kindlasti ei tohiks selline põhjendus olla aga igapäevane.

Selleks, et ümber lükata arusaam nagu oleks koera väljaheidete koristamine midagi räpast ja ebameeldivat, kasutame kampaanias Youtube.com’i video – sealt on hästi näha kui lihtne ja mugav on tänapäeval puhtust pidada.

Saia ja leiva kilekott või biolagunev kilekott

Tasub veel märkimist, et paljud koerainimesed peavad loodusõbralikuks kasutada vanu leiva ja saia kilekotte. Kuigi kasutatakse kilekotti teist korda, päris nii see ei ole. Kas on ikka mõistlik korjata looduses kiirelt lagunev koera väljaheide kilekotti, mis prügilates maasse pressituna ei lagune ka 100 aastaga.

Soovitame kasutada biolagunevaid kilekotte. Väga õhukesest biokilest kott takistab väljaheidetes leiduvate viiruste ja bakterite levimist õhku ja samas laguneb see lühikese aja jooksul koos väljaheitega. Ka kõikides koerte jalutusväljakutel olevates prügikastides on saadaval biolagunevad kilekotid. Siiski peaks igal koeraomanikul olema taskus varuks mõned kotid.

Biolagunevaid kilekotte müüvad kõik suuremad lemmikloomakauplused. Samuti on need müügil suuremates kauplustes (Rimi jne).

Vaata ka kampaania alamlehte http://www.koerainimesed.ee/kampaania-koeraomanik-ara-ole-meie-habiplekk/

Kalju Metsküla, Koerainimesed.ee eestvedaja