Sänna Kultuurimõis korraldab laheda konkursi

Sänna Kultuurimõis kuulutas välja ülevõrumaalise uue eluga asjade konkursi, kuhu oodatakse asju, mis on tehtud pruugitud kraamist, iga päev tarvilikud, huvitavad ja omanäolised.

Huvitavamatest asjadest trükitakse rändav fotonäitus. Kõik saadetud tööd riputatakse Sänna Kultuurimõisa kodulehele. Auhinnaks talgupäev töö autori juures! Konkrussi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Asja pakkumiseks helista telefonil 5820 3730 (Liis Keerberg) või kirjuta meil kultuurimois@kultuuritehas.ee või saada tavaline kiri aadressil: Sänna Kultuurimõis, Sänna, Rõuge vald, 66710 Võrumaa. Meie tuleme, teeme pilti ja küsime, kuidas asi alguse sai. Töid oodatakse 31. maini 2011. Loe lähemalt siit.

Miks selline konkurss? Maal on seda isetegemist ja juppidest vajalike asjade kokkupanemist alati rohkem olnud kui linnas. Elu õpetab maainimest nutikas olema. Kui Võrumaal ringi käia ja rahvaga rääkida, tuleb välja, et veel kolme-neljakümne aasta eest ja enne seda veel rohkem on kodudes enamik asju oma kätega tehtud. Kaupmehelt osteti põhiliselt tikke, soola-suhkrut… ja jalgrattaid.

Nüüd on uued ajad peale tulnud ja tundub, et kõike saab osta poest. Aga ega ikka saa küll. Need oma käe jäljega asjad on hingega ja selliseid näed poes imeharva. Et siinmail see isetegemise komme kodudes nii kaua on elanud, arvame meie, et need oskused ei ole siinsete inimeste seast kuhugi kadunud. Ja et see on üks väärt kunst, mida teistega jagada.

Kui sa oled vanadest asjadest endale mõne muu tarviliku asja teinud, siis ole lahke, saada oma asi konkursile. See ei olegi nii väga äravõitmise värk, nagu need igasugu edetabelid tänapäeval on, aga rohkem see, et inimesed saavad teada ja mõtteid vahetada, kuidas oma vanu asju jälle uuesti kasutama hakata. Just noori inimesi on järjest rohkem selliseid, kes mõistavad vanu asju hinnata ja peavad äraviskamist viimaseks. Kutsumegi teid üles jagama oma häid ideid, kuidas vanadele asjadele uus elu anda!

Allikas: Liis Keerberg, Sänna Kultuurimõis