Kartulitrüki festival jagab Tartus kogemusi

16. aprillil kella 12–16 toimub ERMi näitusemajas (J. Kuperjanovi 9, Tartu) kartulitrüki töötuba, mis on eelkõige suunatud täiskasvanutele, kuid tegevust leiavad ka lapsed.

Kartul, mis on meie toidulaual tähtsal ja olulisel kohal, pakub lisaks söögitegemisele rikkalike võimalusi kunstiliseks väljenduseks. Alternatiivina traditsioonilistele kõrg- ja sügavtrükitehnikatele on kartulitrükk kõigile kättesaadav. Loodusliku materjalina pakub see vaheldust meid üha enam ümbritsevatele digitaalsetele kujutistele. Mitmeid aastaid Türi vallas Kabalas toimunud kartulitrüki festival ongi tunginud graafika ja trükikunsti ürgolemuseni, milleks on kujutise reprodutseerimine, jälje jätmine. Festivali üks eestvedajatest, Katri Kuusk, tutvustab festivalide jooksul kogunenud teadmisi ka Tartus.

Seekordses töötoas uurime võimalusi, kuidas kasutada kartulitrükki kodukujunduses, disainis või moekunstis. Kartulitrüki abil võib kujundada nii rõivaid, kodutekstiile kui tapeeti. Tundma saab õppida looduslike värvide segamise (sojapiim, munaõlitempera, õllelasuur, kohupiimavärv) põhimõtteid.

Töötuba on mõeldud eelkõige täiskasvanutele, kuid tegevust saavad ka lapsed. Osalejad võiksid soovi korral kaasa võtta särgi, püksid vms riideeseme, millele trükkida. Muuseumis on üleval ka väljapanek seniste Kartulitrüki festivalide parematest töödest.

Töötoa osavõtutasu on 1 euro, eelregistreerumine telefonil 7350445

Allikas: ERM