Algas festival Eesti Muusika Päevad

Täna, 21. märtsil algas olulisim Eesti heliloojate loomingut tutvustav festival Eesti Muusika Päevad (EMP). 21.–26. märtsini kestval festivalil on tänavu rohkem väliskülalisi kui kunagi varem – Tallinnasse saabuvad heliloojad ja nende loominguga lähedalt seotud ansamblid kõigist neljast naaberriigist. Eesti Muusika Päevadel on au kuuluda Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmis esile toodud muusikasündmuste hulka.

Naaberriikide muusikat tutvustavad kontserdid tunneb festivali kavas ära „Naabrivalve“ sildi järgi. Igaüks neist kontsertidest toob kontserdisaalis kokku kaks heliloojat – välishelilooja naaberriigist ning meie oma helilooja –, mõlema helilooja muusikat esitab aga külalisega kaasa reisinud ansambel.

Nõnda kohtuvadki Läti kontserdil Andris Dzenītis ja Jüri Reinvere, kelle teosed toob kuulajateni Sinfonietta Rīga Keelpillikvartett. Rootsi kontserdil saavad kokku kaks heliobjektidest huvitatud naisheliloojat teine teiselt poolt Läänemerd, Malin Bång Rootsist ja Tatjana Kozlova Eestist, muusikat esitab rootsi avastusliku nüüdismuusika esindusansambel Curious Chamber Players. Soome kontserdil kohtuvad heli sisemusse kiikavad Jarkko Hartikainen ja Helena Tulve (esineb Soome tippansambel Uusinta) ning Venemaa kontserdil on luubi all Pavel Karmanov ja René Eespere, kes mõlemad oma eri viisil on muusika lihtsaks mõelnud.

Festivaliga ristub Eesti Muusika Päevade ja Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 läbi aasta kestev programm „Resideeruv helilooja igale Tallinna linnaosale“, mille eesmärk on viia nüüdismuusikakontserdid ja -sündmused oma tavakeskkonnast välja, linnaosade kultuurikeskustesse, kuulajatele lähemale. Märt-Matis Lille autorikontserdiga kulmineerub helilooja resideerumine Mustamäe linnaosas.

Eesti Muusika Päevadega juba tuttav publik leiab kavast vanad lemmikud. Reede õhtul on traditsiooniline ERSO kontsert, kus seekord näeb ebatraditsioonilisemaid soliste ja muusikainstrumente. Viimaks jõuab Eesti esiettekandeni ka Erkki-Sven Tüüri Fagotikontsert võrratu Martin Kuuskmanni soleerimisel. Samuti on omal kohal „Videomuusika“ programm, millest on saanud oluline kunstnike ja heliloojate kohtumispunkt kinolinal. Ka eelmisel aastal kanda kinnitanud koostöö Tallinn Music Weekiga jätkub, taas tutvustatakse Mustpeade Majas toimuval esitluskontserdil eesti kaasaegset heliloomingut ja interpreete nii väliskülalistest muusikaprofessionaalidele kui ka siinsele publikule. Mitmendat korda räägitakse festivalil ka muusikaelu jaoks vältimatust – selle kajastamisest meedias.

Lisainfo ja kava: www.helilooja.ee