Lapsed lustisid Võru folklooripeol

Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi segakoor
Lustaka “Sabatantsuga” vallutasid väikesed pidulised 3. märtsil Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi aula. Toimus maakonna lasteaialaste ja algklasside õpilaste folklooripäev.

Osales kümme kollektiivi: Võru loovuskooli kandlekool (juhendaja Milja Udras), Parksepa kapell (Ene Lumi) ja Parksepa keskkooli 3.a klassi rahvatantsurühm (Helle Liloson), lasteaia Sõleke folkloorirühm (Lea Sikk), lasteaia Päkapikk folkloorirühm (Kadri Mähar), Vasteliina gümnaasiumi 2. klassi folkloorirühm (Helju Sarapuu), Rõuge põhikooli 2.-3. klassi tantsulapsed (Merike Helekivi ja Terje Raju), Puiga põhikooli tantsurühm (Silja Oss), Võru 1. põhikooli tantsurühm Tsõõrike (Maie Pau) ja Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi rahvatantsurühm (Kaja Reiska).

Tantsude ja laulude vahele mahtusid pillide tutvustus ja tantsumängud kõikide piduliste osavõtul. Lõpuks õpiti lihtsatest puupulkadest rütmipille meisterdama ja nendega mängima.

Tegevust ümbritsevaks raamistikuks oli muinasjutuline lugu kahest armunud noorest – neiust ja noormehest, kelle kuri nõid oli torisevaks eideks ja habemikuks taadiks nõidunud. Nooruse said nad tagasi alles siis, kui olid muusika saatel seitse erinevat tantsu tantsinud. Muinasjututegelaste rollis olid Sander Suleva ja Sirje Mägi Kreutzwaldi gümnaasiumi 11.b klassist. Kava seadis kokku Kreutzwaldi gümnaasiumi algklassiõpetaja Kaja Reiska.

Võrus on laste folklooripäevi korraldatud 1989. aastast alates. Need on toimunud lähestikku Eesti Vabariigi aastapäevaga ja pühendatud oma riigi sünnipäevale. Eks nendel pidudel ole ka kaugemale ulatuv tähendus: siit tuleb tantsuväljakute järelkasv.
“Alustame oma eesti folklooriga – väikestele sobivate laulude, tantsude ja mängudega. Need on toredad ja meeldivad lastele,” kinnitab folklooripäevade algataja ja eestvedaja, maakonna rahvakultuurispetsialist Maie Pau.

Folklooripäevadega alustati kultuurimajas Kannel, aga need on toimunud ka Sõmerpalus, Puigal, Parksepal ja varem korra ka VKGs. “Kui olime koos kümnendat korda, mõtlesin, et pidu saab otsa. Aga, näe, saal oli jälle täis. Õpetajad-juhendajad on kõik väga tublid!” tunnustab Maie Pau tegijaid.

Liina Valper

Foto: http://huvipress.blogspot.com