Kiidil peetakse teisipäeval vastlanaistepäeva

Rõuge vallas Kiidil peetakse teisipäeval, 8. märtsil vastlanaistepäeva, kuna teadupärast on sel aastal sattunud kokku kaks toredat päeva: vastlapäev ja naistepäev.

Kui naistepäev on alati 8. märtsil, siis vastlapäev on alati noorkuu teisipäev ajavahemikus 3. veebruarist 9. märtsini. Rahvanali ütleb, et kui vastlapäev langeb reedesele päevale (mida ei juhtu kunagi), võivad vanatüdrukud kosjas käia.

Vastlapäev oli paljuski naiste püha: naised käisid sel päeval kõrtsis linapikkust joomas. Seda joodi enamasti otse pudelist – siis sai ikka pikka voolu, mis pidi taas linadele lisakasvu andma. Selles mõttes saame pidada kaks naiste püha korraga. Vastlapäeval oli igasugu naiste töö peale viljakusriitustega seonduva keelatud.

Vastlanaistepäeva kava:

kl 17.00. Liulaskmine. Liugu lasti kelkudel, regedel, laastutükkidel. Liulaskel olid naiste juuksed lahtised ja mida pikemad need olid ja ilusamini lehvisid, seda pikem ja ilusam tuli ka vili ja lina. Eks ka sellepärast oli liulask mäel ikkagi naiste ilu demonstratsioon – mida ilusam naine, seda ilusam aasta. Lauatamine. Kui vanasti oli naistel igapäevane tööriist pesulaud, siis tänapäeval on rohkem kasutusel lumelaud. Naised laskuvad lauaga mäest alla, läbivad rail´e ja box´e ning mehed annavad hindeks punaseid tulpe ja nelke.

kl 18.00. Vastlalaud. Eesti traditsiooniline vastlatoit on herne- või oasupp ja seajalad, uuemal ajal ka vahukoorega vastlakuklid. Seakoodist (kämblaluu) tehti ka vurre, millega vurritati ja jõurati, ajades liumäelt “PAHA“ ära, kes tükkis ikka liugu lühemaks tegema. Vastlaloits. Vastlalauludel ei ole omaette spetsiaalviise, vaid neil on kohalike mängulaulude viisid, nad on suhteliselt lühikesed, teksti ja esituse poolest maagilise otstarbe ja loitsulise iseloomuga laulud. On võimalik, et neid ka loitsudena loeti.

kl 19.00 Vastlahüpe. Mõnel pool tehti juba vanal ajal mäeveerule lõkked üles, millest siis liuglejad läbi pidid libisema, et puhtaks saada. Nii ka Kiidil teeme lõkked hüpete alla, kust siis lauatajad ja suusatajad üle hüppavad.

kl 19.30 Vastlad lähevad sauna. Mõned lasevad ka palja perse peal liugu, pannes saunalina (vanas kombestikus uudse lina) perse alla, mida pikem liug, seda ilusamad kangad (loe tänapäevad hilbud)
Ja veel: usuti, et kui tüdruk läheb vastlapäeva öösel ristteele, märgib lume sisse hernestest risti ja selle kohal kükitades häda teeb, võib kutsuda välja Vanatühja, kes sellise teo peale igasuguse soovi võib täita.

kl 21.00 Algab vastlanaistepäeva pidu stiilis naistepäev läbi aegade.
Pilet naistele 5€, meestele 7€ ja punane nelk või tulp, millega tuleb hinnata naiste liugu. Lastele tasuta.

Allikas: Aigar Piho, Kiidi turismitalu, www.kiidi.ee

One thought on “Kiidil peetakse teisipäeval vastlanaistepäeva”

Kommenteerimine on suletud.