EAS kutsub ajaloolisi vaatamisväärsusi turismikonkursile

Vana ait Tsolgo külas Võrumaal

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskus avab täna konkursi „Eesti avastamata aarded 2011. Turism ja taastatud ajaloolised paigad”. Konkursile saab kandidaate esitada 28. veebruarini, võitja selgub 12. mail. Euroopa Komisjoni algatatud projektis osaleb Eesti neljandat aastat. Sel aastal leiavad tunnustamist sihtkohad, kus on taastatud ja muudetud turismiatraktsiooniks kohalikul ajalool põhinevaid vaatamisväärsusi, mille algseks loomise eesmärgiks ei olnud turism, kuid on taastamise abil saanud nüüdseks kohaliku kogukonna liitjaks ja turismiettevõtluse keskmeks,” kommenteeris EASi turismiarenduskeskuse turismi tootearenduse juht Marje Braunbrück. „Konkursist on oodatud osa võtma objekte esindavad piirkondlikud turismiühendused ja kohalikud omavalitsused, kes soovivad tõmmata tähelepanu oma hästi välja töötatud turismitoodetele,” lisas Braunbrück.

Konkursile esitatavad ajaloolised vaatamisväärsused võivad olla nii kultuuri- kui militaarobjektid, tööstus- või tehnikamälestised, endised pommivarjendid, vanglahooned, majakad, linnused vm ajaloolised objektid, mis pakuvad nüüd läbimõeldud elamust näiteks kontserdipaiga või muuseumina.

Eelmise aasta konkurss kandis nime „Eesti avastamata aarded 2010. Veeturism”, mille võitjaks kuulutati Võrtsjärve SA, kes esindas Võrtsjärve piirkonda kui parimat veeturismi sihtkohta Eestis.

Antud konkurss on seotud Euroopa Komisjoni poolt viis aastat tagasi algatatud projektiga “European Tourist Destinations of Excellence” (EDEN), millest Eesti võtab osa neljandat aastat. EDENi eesmärgiks on edendada säästva turismi arengumudeleid Euroopa Liidus ning juhtida tähelepanu Euroopa uute turismisihtkohtade väärtustele, mitmekesisusele ja ühistele aspektidele, et neid paremini tutvustada, muutes sihtkohad aastaringselt külastatavaks. Projekt põhineb riiklikel temaatilistel iga-aastastel konkurssidel, mille võitjad moodustavad koostöövõrgustiku edasisteks piirkondade arendus- ja turundustegevuseks (vt http://www.edenineurope.eu).

Avalduse vorm: http://www.puhkaeestis.ee/et/eesti-turismiarenduskeskus/spetsialistile/turismi-tootearendus/eden-2011.

Allikas: EAS
Foto: Mart Keerutaja