Kuressaares elav vanahärra üllitas haikukogu

Endel Loo. Foto: Irina Mägi
Kuressaares elav väliseestlane ning pikaaegne õpetaja Endel Loo (89) on oma 90. sünnipäeva eel hakkama saanud millegi väga erakordsega. Nimelt laskis maailmatiiruga saarlaseks jõudnud mees kaante vahele köita kogumiku jagu enda loodud haikusid, kirjutab tänane Meie Maa.

Teosele, mis kannab pealkirja “Ütlematut”, lisab ainulaadsust ning püsiväärtust see, et kõik sellesse jõudnu on kirja pandud vanameistri enda käega. Muuseas, ka haikukogu kaanekujunduse – värvilised kivid – joonistas autor ise.

Pühapäeval 90 aasta juubelit tähistav Loo ütles ajalehele, et värske haikukogu sündis tegelikult väga lihtsast soovist. “Tahtsin katsetada, kuivõrd suudan aastaid võõrsil elanud mehena veel eesti keelt kasutada,” osutas lisaks eelmainitule soome, rootsi, saksa ja inglise keelt valdav härrasmees.

Pajo trükikojas ilmavalgust näinud kogumikus puudutab Loo mängleva kerguse ning lihtsusega teemasid, mis jaotatud alapealkirjade alla “Põlisest”, “Laanest”, “Kodukoldest”, “Naeru/sui”, “Põhjalast” ja “Lootusest”. Omanäolise kujunduse andis Loo kogumikule autori kunagine õpilane Anu Rand.

Allikas: Meie Maa