Kogukonna Tööriistad on valmis allalaadimiseks

Uusmaailmlased vallutavad sel nädalavahetusel tänavad. Foto: Uue Maailma Selts
Uue Maailma Selts on saanud valmis Kogukonna Tööriistad (Community Tools, CT), mis on tasuta veebipõhine tarkvara piirkondlike kogukondade juhtimiseks ja suhtluse korraldamiseks neis. Kogukond võib olla naabruskond, korteriühistu, jalgpallitiim, kohalik jahimeeste selts, naabrivalve grupp jne.

Kogu platvorm on välja töötatud esmajoones asukohapõhiste kogukondade vajadustest lähtudes ning seetõttu on kaart selles lähenemises kesksel kohal. Sündmusi, uudiseid, kuulutusi, ideid, probleeme, asutusi jms on võimalik kuvada nii tavapärases tekstivaates kui ka kaardil. Loe rohkem tööriistade kasutusvõimaluste kohta.

Kogukonna Tööriistu kasutavad juba mitmed kogukonnad Eesti erinevais paigus, teiste seas Uue Maailma Selts, Kadrioru Selts, Vanalinna Selts, Kesk-Eesti kogukonnakeskus, Tallinna Vabaühenduste Võrgustik, Eesti Tööõpetajate Selts jt. Vaata lähemalt siit.

Parim moodus saada teada, kuidas tööriistad päriselt töötavad, on külastada demo lehte. Kuna tegijate plaanid on julged ja eesmärk on maailma vallutada, on demolehekülg ingliskeelne.

Tarkvara allalaadimiseks tõmba paigalduspakett vastavalt lehelt. Ja kui sul tekib mõni äge mõte uue tööriista jaoks, siis lase aga tulla – tööriistade lähtekood asub GitHubis.

Kogukonna Tööriistad. Foto: CT
Kogukonna Tööriistade vajadus kasvas välja Tallinnas tegutseva Uue Maailma Seltsi kogemusest, kus elanikud on võtnud eesmärgiks parema kodukandi kujundamise. Kuigi tihti arvatakse teisiti, siis initsiatiivikate ja teotahteliste inimeste leidmine ja kaasamine ei olegi probleem. Neid ikka leidub, aga komistuskiviks sai pealtnäha lihtne kommunikatsioon. Paljusid inimesi kaasavate ürituste puhul aitab õigeaegne ja täpne infovahetus ära hoida paljusid pisiprobleeme (millest võib lõpuks saada üks suur probleem). Uue Maailma Seltsi liikmed tundsid sellistest abivahenditest puudust ja otsustasid need ise luua.

Samuti on väga oluline maailmakogemus ja kontaktid. Olles osa suuremast võrgustikust, on hea õppida teiste kogemusest, leida uut inspiratsiooni, jagada oma praktikaid. CT tegijad on veendunud, et avatud lähtekood, creative commons, avalik data ja kasutaja poolt loodud sisu on tulevikus veebilahenduste võtmesõnad. Sestap lähtuti tööriistu ehitades neist väärtustest. CT meeskonnas on kogukonna juhte, kogukonna liikmeid, linnaplaneerimise tudengeid, infoarhitekte, tarkvara arendajaid ja kunstnikke.

Konstruktiivne tagasiside on väga oodatud, seda saad teha Feedback nupu kaudu CT kodulehel.

Allikas: CT meeskond