Bon voyage! Bon voyage?

Kadri Koreinik,
külaelanik

Ütlen kohe alguses, ma ei reisi palju: tööasjus kolm-neli korda aastas. Puhkusereise ma ei armasta. Tarbiv puhkus nõuab pingutust ja muutub kohe tööks kätte. Mulle sellest piisab.

Tänapäeva maailma mõõdupuu järgi, kus edukad on vaid igas mõttes mobiilsed indiviidid, on seda selgelt vähe. Reisimise pakkumise poole pealt on mitmeid takistusi, miks ma mobiilsuses edukas olla ei taha. Üks nendest on – ma ei soovi ennast pidevalt nö välja lülitada. Teine, paraku pole mul võimalik lubada endale Titanicu ülemiste tekkide kajutit.

Võtame paljudele eestlastele nii tavalise üle-lahe laevareisi. Laevas peab vaikust ja seljatuge armastav reisija selle eest eraldi maksma. Tuleb osta kas kajutikoht või lunastada pääse business lounge’i, sest laev on tehtud mugavaks eeskätt nendele, kes reisi käigus pidevalt ostlevad, keha kinnitavad ja napsutavad. Süüa ja juua saab laevaraadiost tuleva tümpsuva muusika saatel. Kuhu jääb merereisiga kaasnev lainetekohin? Kust vaadelda halli taevast ja vahuseid laineid?

See on selgemast selgem – tuleb asutada Jaani ja Marko telepood, siis oled peaaegu vaba oma reisi nautima. Võib-olla olen ma harv pire kodanik, kes ei soostu vooluga kaasa minema? Ei usu, sest laeva trepihalli põrandad on väsinud nägudega inimesi täis.

Sama on lugu (Eesti) bussijaamades. Istekohti on piiratult, osa bussijaama pindalast on enda alla võtnud kohvik või snäkk-baar, kust kostab üle ootesaali reibas diskomuusika ja meelitav hamburgerilõhn. Bussijaama ootesaalides on suured aknad, ent reisijad on pandud istuma näoga üksteise vastas – nii mahub väikesele pinnale rohkem istepinke. Sõiduplaan, mis peaks olema ühistranspordi seisukohast ülioluline, on pisikeses kirjas ja kõige kaugemas nurgas. Lennureisi eripärasid, hiljutiste raskete lume- või tuhaolude tõttu, pole vist mõtet kirjeldadagi.

Ja mis jääb üle reisijal? Vältida ühistransporti, sekka võimalusel äriklassis lennata, osta ennast vabaks ebamugavusest, võimaldada endale normaalsus: liikumine, elementaarne mugavus, vaikus, vaade, elamus. Mitte reisida.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap