Tartu kesklinna õuealade kaitseks kogutakse allkirju

MTÜ Eesti Roheline Liikumine ja Eesti Maastikuarhitektide Liit korraldab allkirjade kogumist Tartu kesklinna õueala kaitseks.

Selgituses kirjutatakse: “Kesklinna tänavaruumi on vaja muuta kõikide kesklinnas viibijate jaoks turvalisemaks ja atraktiivsemaks. Linnavalitsuse plaan kaotada Tartu kesklinnas õueala ja asendada piiratud kiiruse 20 km/h alaga on küll juriidiliselt korrektne lahendus, aga reaalselt ei muuda kesklinna tänavaruumi inimeste jaoks karvavõrdki turvalisemaks ega atraktiivsemaks – pigem vastupidi. Elu- ja äritegevus kesklinnas aga sõltub otseselt sellest, kui hästi kesklinna külalised ja elanikud end siin tunnevad. Õueala puhul võivad jalakäijad liikuda kogu tee ulatuses ja autojuht peab jalakäijate läheduses kiirust vähendama. Silmatorkav graafiline liiklusmärk annab juhtidele (ka võõrastele) selgelt märku, et siin tänavatel liiguvad lisaks autodele ka jalakäijad.”

Pöördumises lisatakse, et õueala liiklusmärkide vahetamine 20 km/h liiklusmärkide vastu oleks Tartu linnaruumi arengus kahetsusväärne samm tagasi autokesksema ja inimvaenulikuma keskkonna suunas, mis hakkab kesklinna arenguvõimalusi piirama ja Tartu mainet kahjustama.

Lahenduseks pakutakse järgmist: 1. Jätta jõusse õueala liikluskorraldus kesklinnas ja piirata läbivat autoliiklust – kitsaste tänavatega kesklinn ei saa olla samal ajal kvaliteetne, mugav ja turvaline keskkond elanike, õpilaste, töölkäijate ja külaliste igapäevaseks liikumiseks ja samaaegselt autode läbisõiduhoov. 2. Nendel tänavalõikudel, kus autojuhid pidevalt ja oluliselt ületavad lubatud sõidukiirust (näiteks Ülikooli tänav), tuleb liiklus füüsiliselt rahustada, kasutades künniseid või teekitsendusi vastavalt vajadusele.

Oma hääle saab anda kuni 14. jaanuarini internetis aadressil: http://petitsioon.ee/tartu-kesklinna-oueala-kaitseks