Arvamus

Revo Türk kirjutab autogrammi oma raamatule „Kõhna koka kool” Teadlik toitumine
Foto: Urmas Saard / Külauudised
Urmas Saard
Revo Türk oleks väga rahul, kui tema raamatust saaksid inspiratsiooni just mehed, kelle tervisenäitajad pole paraku sageli kõige paremad. Selle raamatuga soovib autor anda teadmisi teadlikust toitumisest.

Toitumis- ja kogemusnõustaja Revo Türk oma raamatuga „Kõhna koka kool. Teadlik toitumine”.
Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised
Neljakümnendates Revo on telesaatesarjas „MasterChef Eesti” võtnud Eesti parimate kodukokkade omavahelises võitluses mõõtu ja tulnud kümne parema hulka. Ülipõnevat saadet vaadates ei aimanud, et põnevus jätkub ja lähen ühel päeval Revot otsima. Pärnus, aadressil Rüütli 27 asuv hoone on tuttav juba lapsepõlvest saadik, sest selle maja nurgapealsest uksest sisenedes lõi alati ninna värskete, sageli päris soojade, saiade ja leibade lõhn. Praeguseks on sellest järelejäänud üksnes meeldiv mälestus. Nüüd avasin siiski teise ukse, mille kõrval silt: „Toitumis- ja kogemusnõustaja Revo Türk”. Kitsa koridori lõpus saab spiraalselt tõusvat treppi kasutades minna teisele korrusele, et koputada vasakule poole jäävale esimesele uksele.
Tema on minu vend Rene
Esimesel külastuskäigul ma nõu küsima ei läinud. Aga mind saatis hästi teadliku ja väga toreda tuttava soovitus muretseda endalegi Revo esimene raamat. Koju jõudes lugesin samal päeval toitumist ja toiduvalmistamist käsitleva teatmiku kaanest kaaneni läbi samasuguse huviga nagu mõnd põnevikku käes hoides. Mõistsin kohe, et väljakäidud veerandsada eurot läks tõepoolest asja eest, mis on väärt lugemine ega jää riiulile üksnes tolmulappi ootama. Raamatus on lehekülgi sada ja kümmekond pealegi. Pooltel lehekülgedel ilutsevad kaunid fotod. Revo avas raamatu viimasel leheküljel ja küsis, kas tean, keda tema kõrval pildil näen? Ei tea. „Tema on minu vend Rene, profifotograaf, kes kõik fotod raamatu jaoks pildistanud.” Iga toiduretsepti juures on raamatulehe mõõtmetes foto, mis illustreerib kirja pandud rooga. Asjaarmastaja piltnikuna tean, et toitu peab oskama pildistada. Niisama klõpsutades ei tekitaks pilt säärast isu, mis innustaks kannatamatult aina uusi ja uusi lehekülgi pöörama. „Seepärast serveeris vend kõik toidud pildistamiseks ise, sättides toidu taldrikule liigiti ja värvides nõnda, kuidas see pildistamisel kõige nägusamalt välja näeks,” mainis Revo.
pool taldrikule asetatavast olgu köögiviljad või salatid
Raamatu „Kõhna koka kool”, teadlik toitumine autor on kogemusnõustaja ja toitumisterapeut, kes nõustab huvilisi toitumise valdkonnas. Ta tegutseb üle riigi terviseedendajana ja juhib Pärnus Kõhna Koka Kooli. Kindlasti väärivad tema nõuanded järgimist, kui ta soovitab jälgida portsionite suurust ja kuulata oma keha. Ta soovitab süüa mitmekesiselt ja lähtuda taldrikureeglist: pool taldrikule asetatavast olgu köögiviljad või salatid. Hommikut tuleks alustada klaasi veega ja mitte mingil juhul ei tohiks hommikusööki ära jätta. Kuid keelud ja käsud võivad jätta lugeja ükskõikseks. Asi muutub toiduretseptide juurde jõudes. Neid on paras hulk ja jaotatud kolme põhilisse osasse: hommikusöögid, argipäevatoidud ja magustoidud.
mida saab ise teha enda tervenemiseks
„Minu lugu” on see, millega raamat algab ja mida lugedes suureneb austus ja tekib täiendav usaldus autori vastu. Revo kirjutab: „Olin 35-aastane. Kahe väikese lapse isa. Mu esimene mõte oli, et mis seal ikka, see lõigatakse välja…” Mõni rida edasi: „Hiljem asja uurides oli pilt paraku hoopis teistsugune ja diagnoosi karm reaalsus jõudis kohale. Ees ootas võitlus oma elu nimel…” Sellel eluetapil juhtis teda mõte, et mida saab ise teha enda tervenemiseks. „Üks, mis mind tol korral palju aitas, oli toitumise muutmine.” Revo ütleb, et tema teadlikkus on tõusnud ja on suuresti selle eest tänulik oma haigusele, mis suunas mõtlema ja käituma hoopis teisiti kui varem.
autor teab
Saades teadlikuks Revo kogemusest mõistan lugejana, et raamatu autor teab, millest ta kõneleb kirjutades ja nõustades.
Samal teemal: