XXV MOOSTE ELOHELÜ KUTSUB FESTIVALIST OSA SAAMA

XXIV Mooste Elohelü festival. Foto: Harry A. Sundell

Päevatoimetaja

Moostes on ettevalmistused suureks folgipeoks täies hoos: XXV Mooste Elohelü festival toimub juba 5. ja 6. juulil. XXV festival toob selle märksõna alla kokku esinejaid nii lähedalt kui kaugelt: avakontserdiks saabub Jaapanist Moostesse Taiko-trummide ansambel TEAM EN.

„On suur rõõm tutvustada seda suurepärast kooslust ka Põlvamaal. Nad on väisanud Eestit ka varem: viimasel tuuril anti viimse kohani väljamüüdud kontserdid Tallinnas, Pärnus ning Jõhvis, nüüd on Lõuna-Eestis võimalus sellest väge täis show´st osa saada. TEAM EN liikmed on väga huvitatud meie pärandist ja kultuurist ning nende suur unistus on muu hulgas nautida ehedat Vana Võromaa suitsusauna,“ räägib festivali projektijuht Liivi Tamm.

Lisaks mahuvad reedesesse festivalipäeva tulised Sitsiila viisid Beati Mandolini esituses. Ansambel kaasab oma etteastesse noore Eesti artisti Kertu-Liis Õnnise, kes põimib kandlel Eesti pärimuslikke viise tuliste sitsiilia tarantelladega. Õhtuprogrammi Mooste Folgikojas lõpetab ansambli Curly Strings kaasahaarav etteaste.

XXIV Mooste Elohelü festival. Foto: Harry A. Sundell

Mõis külalistele valla

Laupäevalgi on mõis muusikale valla ja kontserte on igal sammul: kiika Folgikotta, piilu Veskiteatrisse, kuulata mõisahäärberis, püüa helisid Vanaajamajas või ela kaasa Aidas. Festival tähistab oma 25. sünnipäeva, seega saab osa tagasivaatest festivali kirevale ajaloole. Pillimäng ja lauluviisid võtavad hoo sisse hommikul ega vaiki enne ööd, sest päevaprogrammis astuvad üles kooslused Setost Viljandini, Tallinnast Saaremaani.

Juubelifestivali puänt on suur võistluskontsert, kuhu tänavu valiti esinema 10 muusikalist kooslust. „Väga erinevad artistid, väga erinevad stiilid, palju nooruslikku energiat ja väga huvitavad lähenemised meie pärimuse töötlemisele,“ iseloomustab Liivi Tamm. „On kandlekõla, on rokki ja on punki – ei kadesta žüriid, kes peab siiski otsustama, kes on maailma kõige parema Eesti rahvamuusikatöötluse autor.“ Üles astuvad ansamblid Ehale, Meteora, Lummatus, Kuma, Permanent Blue, Humin, Duo Tõiv, Patrick Staak ja Bänd, Õed-Vennad Ristikheinad Vähendatud Koosseisus ning Õtekse.

XXIV Mooste Elohelü festival. Foto: Harry A. Sundell

Tänavu seatakse uude vormi uuem rahvaviis „Vihmakõnõ, vellekene”, mille on linti laulnud Rõugest pärit Linda Männiste (1911–1999).

Lisainfot programmi kohta saab uurida veebiaadressilt www.moostefolk.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap